Реформа судової влади.

05 жовтня 14:59

Прокурорський варіант Скасувати недоторканність судів і перейти до системи їх виборності термін...

 

Прокурорський варіант

Скасувати недоторканність судів і перейти до системи їх виборності терміном на п’ять років, а також створити єдиний незалежний орган боротьби з корупцією пропонує прокурор Рівненської області Олексій Баганець. Як повідомили у прес-службі прокуратури Рівненської області, такі пропозиції Баганець подав у Генеральну прокуратуру України для вироблення чіткого плану дій щодо системної протидії корупції в державі.

Зокрема Баганець пропонує вжити цих заходів з огляду на поширеність фактів винесення явно не законних судових рішень, корупції в судовій системі, порушення принципу невідворотності покарання при притягненні суддів до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

Крім того, прокурор Рів­ненсь­кої області ініціює внесення змін у кримінально-процесуальне законодавство, відповідно до яких має бути передбачена можливість розгляду судами скарг на постанови про порушення кримінальної справи тільки стосовно осіб (а не за фактом).

Також він пропонує встановити касаційний порядок оскарження судових рішень із цих питань і позбавити суди права відмовляти в порушенні кримінальної справи з залишенням усіх матеріалів дослідчої перевірки в суді, адже такі повноваження суду, на думку прокурора області, фактично є функцією кримінального переслідування, а не здійснення правосуддя.

У своїх пропозиціях прокурор області також звертає увагу на наявність обґрунтованих підстав для пропуску контрабандних товарів через території «транзитних» областей, оскільки правовий механізм виявлення такої категорії товарів на сьогодні не відпрацьовано.

Крім того, через значне поширення корисливих діянь, вчинених працівниками освіти, охорони здоров’я, органів контролю, транспорту, прокурор області пропонує розширити перелік суб’єктів корупційних діянь, включивши в нього деякі категорії працівників зазначених сфер.

На думку Баганця, слід також ввести в законодавство норми про щорічне декларування витрат особами, які займають посади в органах дер­жавної служби, правоохоронних органах та судах, а також членами їхніх родин, повідомило агентство УНІАН.

Слід сказати, багато правди є у словах пана Баганця. Тільки чому він не констатував підспідок прокурорського «стану» й не продумав, як би урезонити його представників, які зарвалися аж ніяк не менше, ніж судді? Із себе, непідкупних, і починати б.