Право на листування

23 грудня 00:00

Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих...

 

Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права засуджених і осіб, які утримуються під вартою, на листування з питань, пов’язаних з порушенням прав людини». Законом, зокрема, передбачене внесення змін, відповідно до яких засуджені і ті, які утримуються під вартою, матимуть право на листування з Європейським судом з прав людини, іншими органами міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна. Крім того, зазначена категорія осіб отримує право на листування з уповноваженими особами таких міжнародних організацій.

Віктор Ющенко також підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної адаптації осіб, котрі відбували покарання у вигляді обмеження свободи чи позбавлення волі на певний термін».

Законом передбачається, що особи, які відбули покарання у вигляді обмеження свободи і вимагають поліпшення житлових умов, або житлоплоща котрих тимчасово заселена, а також особи, які потребують медичної допомоги у зв’язку з туберкульозом, одержують для тимчасового проживання місце в спеціальних гуртожитках. Порядок надання житлоплощі в гуртожитках для вищезазначеної категорії осіб визначатимуть відповідні органи місцевого самоврядування.

Крім того, законом передбачається, що неповнолітні і молодь, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі, отримають соціальну реабілітацію, яка включає працевлаштування, надання соціально-медичних, психолого-педагогічних, юридичних, інформаційних та інших видів соціальних послуг.