ПОРУШЕННЯ ПРАВ ГРОМАДЯН... НЕ ЗАФІКСОВАНО

12 грудня 00:00

Перевіркою працівниками Генеральної прокуратури України прокуратури Києва встановлено: в роботі...

 

Перевіркою працівниками Генеральної прокуратури України прокуратури Києва встановлено: в роботі столичної прокуратури наявні очевидні недоліки в організації правоохоронної діяльності та порушення законодавства України, повідомив перший заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев.

За 11 місяців нинішнього року, порівняно з січнем—листопадом 2002 року, на 33% зросла кількість злочинів: вбивств, грабежів і розбійних нападів, зокрема кількість убивств у Києві зросла на 8,1%.

Київська прокуратура, відзначив В.Кудрявцев, за весь 2003 рік не виявила жодного факту порушення конституційних прав громадян України. Явним порушенням, за його словами, є те, що за незавершеними справами в слідчих органах прокуратури понад два місяці утримується 36 чоловік.

Від початку року в Києві, наголосив перший заступник генпрокурора, притягнуто до відповідальності у вигляді штрафів і доган 111 працівників судових органів, тоді як до кримінальної відповідальності не притягнуто жодного працівника. Неприпустимо, за його словами, що рівень апеляційної практики в столиці при середньому показнику 79% становить лише 65%. «Прокуратура фактично відійшла від захисту громадян», — підкреслив він.

Крім того, за словами В.Кудрявцева, ще одна явна проблема в роботі Київської прокуратури — непрофесійний підхід до добору кадрів. Тоді як понад 300 людей із вищою юридичною освітою зголосилися працювати в прокуратурі, перевагу досі віддають працівникам органів внутрішніх справ, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».

Як зазначив присутній на колегії колишній прокурор Києва Василь Присяжнюк, перевірку проведено об’єктивно. «Ці порушення справді були», — сказав він. Водночас, за його словами, прокуратура Києва іноді свідомо йшла на такі порушення з метою ефективніших дій. «Я робив усе максимально можливе, але в цих порушеннях є й моя вина. Недоліки повністю лежать на мені», — підсумував В.Присяжнюк.

Як відомо, після призначення 18 листопада генеральним прокурором Геннадія Васильєва в органах прокуратури відбулися кадрові перестановки. Зокрема було розділено посади заступника генпрокурора та прокурора Києва. Прокурором Києва став Рінат Кузьмін, який змінив на цій посаді В.Присяжнюка.