Поправка

23 грудня 00:00

Депутати уточнили правила для журналістів у Цивільному кодексі щодо поширення інформації. Верхов...

 

Депутати уточнили правила для журналістів у Цивільному кодексі щодо поширення інформації. Верховна Рада в четвер ухвалила Закон України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України» (стосовно права на інформацію), повідомив Інститут медіаправа. За це проголосував 281 народний депутат із 409.

Положення закону спрямовані на вдосконалення механізму регулювання правовідносин, які виникають у зв’язку з реалізацією прав фізичних і юридичних осіб на отримання, поширення та збір інформації. Зокрема законом внесено зміни в одіозну 277-му статтю Цивільного кодексу, відповідно до якої негативна інформація про особу вважалася недостовірною. У новій редакції частина 3 статті 277 звучить так: «Негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, котра її поширила, не доведе протилежного».

Крім того, законом надається можливість використання імені фізичної особи в творах документального характеру без її згоди, а в разі її смерті — без згоди родичів. За законом, якщо інформація поширюється з офіційних джерел, особа повинна робити відповідні посилання на джерело такої інформації. У разі визнання поширеної інформації недостовірною, особа, котра її поширювала, не нестиме за це відповідальності. Цей законопроект був внесений на розгляд ВР ще в травні 2003 року народними депутатами Миколою Томенком, Юрієм Артеменком, Сергієм Гмирею, Едуардом Матвійчуком.