Піскун поверне Україні 240 млн. дол. і В.Щербаня?

15 липня 00:00

З 6 по 9 червня відбувся робочий візит генерального прокурора України С.Піскуна до США. Спочатку йш...

 

З 6 по 9 червня відбувся робочий візит генерального прокурора України С.Піскуна до США. Спочатку йшлося про те, що одне з основних завдань поїздки - довгоочікувана зустріч із майором Мельниченком (до складу делегації увійшли також слідчі прокуратури, які ведуть кримінальну справу про вбивство Г.Гонгадзе). Як і передбачалося, зустріч не відбулася. Проте, якщо вірити прес-службі Генпрокуратури, закордонний вояж не був даремним. Бо й інших цілей начебто досягли. С.Піскун обговорив із американськими колегами питання двосторонньої співпраці у правоохоронній сфері. С.Піскун зустрівся з двома заступниками - директора ФБР США із кримінальних справ і генерального аторнея США із карних питань.

Обговорювалися питання виконання клопотання про взяття свідчень у М.Мельниченка, про передачу ним оригіналів плівок із записами й технічних приладів, із допомогою яких велися записи в кабінеті колишнього президента Л.Кучми. Представники Департаменту юстиції запевнили, що вони задіяли всі правові механізми для виконання зазначеного клопотання української сторони.

Представники Генпрокуратури України торкнулися наболілого питання щодо обопільної угоди про екстрадицію. У відповідь американська сторона, дипломатично розділивши позицію українців у тому, що такий договір важливий, погодилася «розглянути питання про створення робочої групи з відпрацювання угоди». І запевнила, що після проведення міжвідомчих консультацій з іншими центральними органами виконавчої влади мін’юст США повідомить про свою позицію стосовно подальших спільних кроків у цьому напрямкі.

Американці також проінформували про перебіг та основні результати судового розгляду кримінальної справи щодо Павла Лазаренка. Як запевняють, обвинувачення йому вже остаточно затверджені в судовому порядку і найближчим часом має відбутися судове засідання для визначення міри покарання. У цьому контексті сторони обговорили питання депортації П.Лазаренка. Українські слідчі передали додаткові клопотання про надання правової допомоги у справі П.Лазаренко, зокрема стосовно повернення в Україну 240 млн. доларів США, заарештованих на рахунках Лазаренка.

Досягнуто також «принципової домовленості» про співробітництво правоохоронних органів України і США в розслідуванні кримінальної справи, порушеної проти колишнього губернатора Сумської області В.Щербаня за обвинуваченням у зловживанні службовим становищем та в інших злочинах. Як відомо, В.Щербань перебуває у США.

Представників департаменту юстиції США цікавило, зокрема, питання депортації осіб, обвинувачуваних у здійсненні нацистських злочинів. І український генпрокурор також запевнив їх у тому, що українська сторона буде діяти відповідно до міжнародно-правових зобов’язань України.

Таким чином, дипломатичні евфемізми не дозволяють скласти чітке уявлення про реальні підсумки візиту. Про них можна буде скласти реальне уявлення, коли Мельниченко справді прийде відповісти на запитання, передані йому українською прокуратурою. І якщо, відмовившись відповідати на них, він буде підданий адекватним санкціям уже з боку американської правоохоронної системи. Якщо в Україну повернуться 240 мільйонів доларів США, заарештованих на рахунках П.Лазаренка, і В.Щербань - власною персоною.