ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ КОНФІСКАЦІЇ

Автор : Володимир Овдін
22 вересня 00:00

Якщо, не дай Боже, суд ви-рішить конфіскувати ваше майно, то реалізовуватиме його спеціалізоване державне підприємство «Укрспец’юст», утворене 14 липня 1999 року постановою Кабміну...

 

Якщо, не дай Боже, суд ви-рішить конфіскувати ваше майно, то реалізовуватиме його спеціалізоване державне підприємство «Укрспец’юст», утворене 14 липня 1999 року постановою Кабміну. До функцій новоствореної структури входять «належне збереження вилученого держвиконавцями майна, організація й проведення його реалізації шляхом продажу на торгах, аукціонах, якщо інше не передбачено законом та іншими договірними засобами». Свої перші торги Дніпропетровська філія цієї госпрозрахункової організації, створеної у січні нинішнього року, провела вже в квітні.

— Приїхали працівники банку, — обурюється керівник аграрного ТОВ «Славутич» Петриківського району Микола Дубчев, — і управління юстиції в супроводі «омонівців», забрали з літнього табору 27 кращих корів, здали їх на м’ясокомбінат по 1,45 грн. за кілограм живої ваги. До того ж 18 корів були тільні. Усім їм зробили щеплення від сибірської виразки. Відповідно до вимог, після цього протягом двох тижнів тварин не те що забивати для реалізації, а навіть за межі господарства вивозити не можна.

Виручені 13 тисяч гривень не порівняти з 240 тисячами збитків. Ще один такий наліт — і від господарства нічого не залишиться.

У директора дніпропетровської філії «Укрспец’юсту» Володимира Чернікова інша версія.

— Не було ніяких «омонівців». Були представники банку-кредитора («Україна». — В.О.), покупець і наш співробітник. Ціна, встановлена покупцем, банк улаштовувала: бодай що-небудь з господарства-боржника отримати. А голова в присутності ветлікаря ані слова не зронив щодо щеплення та тільних корів. Лише після забою він зробив заяву. Підключилася СБУ. М’ясо брали на аналіз, перевіряли. На щастя, все скінчилося благополучно. Зазначу, вага «кращих» корів не перевищувала 180 кг, і це при тому, що тварини середньої вгодованості важать 400—450 кг.

Кілька років тому особливої проблеми з виконанням рішень судів про стягнення боргів з КСП не було. Знаходилися компромісні рішення. А після відомого указу Президента про реформування АПК кредитори помчали збирати борги. У відповідь екс-колгоспники виявили селянську кмітливість.

— Приміром, — говорить Володимир Черніков, — держвиконавці описують 500 голів худоби. Приїжджаємо через місяць з покупцем, лічимо — вже двісті. Така ситуація, практично, в усіх господарствах-боржниках області. Худобу женуть на далекі пасовища, ховають, нарешті — просто ріжуть. Йде справжня війна, від якої не виграє ані бюджет, ані Пенсійний фонд. Доходить часом до кумедного. Приїжджаємо в господарство з держ-виконавцем і дільничним інспектором. Прямо на наших очах селяни розукомплектовують техніку: знімають з тракторів, машин акумулятори, гуму та інше. Ми дільничному: грабують. Відповідь: «А я не бачу». Місцеві жителі «виправдовуються»: це моя, я за свої купував і ставив.

Є й інші, також характерні приклади. Вилучена техніка ставиться на стоянку, що охороняється. Через кілька днів зникає за невідомо чиєю вказівкою. Доводиться шукати й повертати з допомогою міліції та прокуратури. Слід зауважити: якщо під час перебування на відповідальному збереженні що- небудь зникає, то на керівника накладається адмінштраф.

— Нинішнього року тільки на одного директора заводу, — каже Володимир Федорович, — наклали штраф 340 гривень. Хоча прецедентів вистачало.

«Спец’юст», за твердженням В.Чернікова, вилучену, як правило, зношену техніку намагається продати на місці — фермерам або головам знову створених ТОВ, КСП і т.п. У період посівної кампанії техніка також не вилучалася.

Чутки про корумпованість деяких чиновників його відомства, коли ті виступають посередниками в реалізації худоби й техніки, одержуючи «чорну» готівку від м’ясокомбінатів і різних контор, Володимир Федорович відкидає:

— Розподіляє суми від реа-лізації виконавча служба. Ми ж одержуємо свої комісійні: до 15 відсотків з рухомого й до 20 відсотків — з нерухомого майна. У середньому виходить не більше 7,5—10%. Як бачите, нам вигідніше продавати дорожче.

На відміну від бірж і комерційних фірм, «Укрспец’юст» бере на реалізацію будь-яке майно. Від спіднього й до найсучаснішої техніки. Прозорість роботи його підприємства, стверджує В.Черніков, обумовлена трьома видами договорів: торги, аукціони, комісійні торги. Власне, розпродаж іде за принципом: «Виносити все з офісу». Іншими словами, передусім на продаж виставляється майно, яке безпосередньо не використовується у виробництві: автомобілі, оргтехніка, устаткування офісів. Друга черга — готова продукція. І, нарешті, остання — нерухомість.

Після двох місяців розпродажу, якщо не знайдеться бажаючий купити «сімейні» труси й реквізити часів «сталінського культу», відбувається уцінка на 30%. Ще місяць розпродажу з тим самим результатом — уже на 40%. Нарешті, якщо покупець так і не знайшовся, майно повертається виконавчій службі, а та передає його назад боржникові. Настає час другої черги... Упродовж цього терміну відповідач може «постати з попелу» чи просто зникнути.

За відсутності плану на збирання «данини», до 1 вересня нинішнього року дніпропетровська філія «Укрспец’юсту» реалізувала майна на 3,5 млн. гривень. Частка промислових підприємств становила, приблизно, 70%. Винятків для «особливо наближених» не було. У числі «клієнтів» значаться ВО «ЮМЗ», ДМК, «Облавтошлях», трест «Дніпровськспецбуд» і інші солідні підприємства, крім... бюджетних, читай — владних структур.