ООН нам допоможе?

03 квiтня 15:52

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова направила президенту України В...

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова направила президенту України Віктору Ющенку подання про необхідність розпочати підготовку до процедури підписання і ратифікації Україною Факультативного протоколу Міжнародного пакту з економічних, соціальних і культурних прав, який буде відкрито ООН для приєднання з вересня 2009 року.

Цей міжнародний документ, прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 2008 року, у день 60-річчя Загальної декларації прав людини, покликаний відповісти на нові виклики і загрози правам і свободам людини, породжені світовою фінансово-економічною кризою, відзначила український омбудсмен. Завдяки Факультативному протоколу, робота над яким тривала понад двадцять років, вперше в історії, у кожної людини з’явиться можливість захистити свої економічні, соціальні і культурні права на міжнародному рівні.

Ключовий принцип Загальної декларації прав людини, підкреслюється в поданні Уповноваженого з прав людини, полягає в тому, що політичні і громадянські права мають рівний статус з економічними, соціальними і культурними правами. Усі вони нерозривно пов’язані і взаємозалежні, порушення одних прав неодмінно негативно впливає на дотримання інших.

Встановлення процедури подачі індивідуальних скарг, їхнього розгляду та обміну інформацією між державами про пов’язані з цим порушеннях усувають існуючу донині історичну прогалину у сфері захисту прав людини, повідомив ForUm.