Наручники для опонента

Автор : Інна Васильєва
08 вересня 00:00

Серйозні обвинувачення на адресу одеських правоохоронців прозвучали минулого тижня у Києві на прес-конференції в УНІАН...

 

Серйозні обвинувачення на адресу одеських правоохоронців прозвучали минулого тижня у Києві на прес-конференції в УНІАН. Приводом стало затримання одеського підприємця Сергія Мазурика. Порушення кримінальної справи проти нього і взяття під варту — це замовлення від конкурентів, яке виконує міліція з подачі прокуратури. Саме так розцінюють те, що трапилося, затриманий і члени його сім’ї.

На прес-конференції було названо й імена замовників. Обвинувачення звучать і на адресу співробітників СБУ, які, за словами підприємців, «дахують» бізнес їхніх конкурентів. Ідеться про товарні потоки, що надходять на промтоварний ринок «Сьомий кілометр». Тобто про доставку, розмитнення і зберігання товару. Підприємці Мазурики (чоловік, дружина, брат) мають там свій бізнес. Вони торгують оптом і вроздріб дитячими іграшками. Мають магазинчики по всій Україні. Їхній бізнес успішно розвивався. Але три з половиною роки тому на складі, де зберігався їхній товар, сталася пожежа. Мазурики вимагали відшкодувати заподіяні їм збитки на суму близько 5 млн. грн. Товар зберігався в цехах ВАТ «Одесаелектромашпостачзбут», переобладнаних під склади. Вони сусідять із ринком, тому підприємці орендують їх для тимчасового розміщення свого товару. Отож ВАТ відмовилося відшкодовувати збитки.

Спір, хто винен і хто повинен платити, суд розглядав багато разів. Представники Феміди то виносили рішення на користь підприємців, то відмовляли їм у позовних вимогах. За цей час учасники судового процесу пройшли через ряд кримінальних справ. І керівники ВАТ, і підприємці-орендарі. Кримінальні справи припинялися через відсутність складу злочину. Проте судовий спір триває й досі.

Напевно, він тягнувся б так само непомітно й далі, якби не чергова кримінальна справа, що й стала приводом для серйозних обвинувачень на адресу правоохоронців. Порушено її було за скаргою представників відповідача. Саме після того, як Одеський апеляційний господарський суд 15 червня 2006 року ухвалив стягнути з ВАТ «Одесаелектромашпостачзбут» на користь підприємців Мазуриків 4,7 млн. грн.

Результатом цього рішення суду і стала кримінальна справа, порушена слідчим Приморського РВВС м. Одеси Д.Деменчуком «за фактом замаху на заволодіння майном «Одесаелектромашпостачзбут» шляхом шахрайства». Як повідомив адвокат Анатолій Гукасян, дослідчу перевірку проводили заступники прокурора Приморського району А.Волков, А.Луняченко і помічник прокурора Ю.Тубичко. Відтак підприємця Сергія Мазурика було обвинувачено у шахрайстві. А через два тижні його затримали вже як особу, котра скоїла тяжкий злочин, і взяли під варту.

Через три дні суд дав добро на продовження затримання на такий самий термін. Коли обвинувачуваного Мазурика вкотре допровадили в суд, щоб вирішити, який запобіжний захід для нього обрати, він знепритомнів, упав на підлогу прямо в залі засідання. Судді С.Кічмаренко нічого не залишалося, як відмовити слідчому і прокуророві в бажанні утримувати підприємця під вартою. «Швидка» доставила Мазурика в лікарню, де він перебуває й донині.

За словами адвоката Сергія Мазурика, працівники правоохоронних органів, які привезли його в лікарню, настійно рекомендували лікарям не госпіталізувати хворого. Аргумент був сильний: «Замість нього поїдете в наручниках». Хоча тиск у С.Мазурика зашкалював за 220.

Але прокуратура Приморського району м. Одеси вже оскаржила рішення суду. Помічник прокурора Юрій Тубичко стверджував в апеляції, що С.Мазурик скоїв злочин, який належить до категорії особливо тяжких. Тому, щойно Мазурика випишуть із лікарні, його знову помістять в ізолятор.

В одну мить із постраждалого підприємець перетворився навіть не на обвинувачуваного, а на злочинця. Все, що відбувається, Мазурики називають не інакше як цькуванням, яке виконують, на замовлення конкурентів, правоохоронні органи. Тому що під час затримання було порушено його елементарні права як громадянина, котрий працює, утримує сім’ю, має двох неповнолітніх дітей і літніх батьків, дає роботу іншим і як законослухняний громадянин три з половиною роки доводить свою правоту в суді, не маючи наміру переховуватися.

Свої докази він і його дружина наводять у численних скаргах, надісланих у всі інстанції. Вони впевнені, що правда на їхньому боці.

По-перше, їх обурює, що, не пред’явивши доказів, правоохоронці заявили, нібито Мазурик скоїв тяжкий злочин: надав господарському суду підроблені документи. Тим часом під час розгляду спору господарський суд неодноразово оцінював згадані документи. Фінансово-господарську діяльність підприємців Мазуриків (на підставі звернення народного депутата) перевіряла і податкова. З її результатами суд також ознайомлений. Якихось грубих порушень не виявлено. Більше того, коли Мазурику було пред’явлено обвинувачення в замаху на чуже майно, існувало рішення господарського суду, винесене на його користь, якого на той момент ніхто не скасував.

По-друге, дивує оперативність, із якою діють правоохоронці. «Розслідування розпочати негайно» — так написано в міліцейській постанові про порушення кримінальної справи. Це слідами подій трирічної давності. Слідчий так поспішав, що перекрутив елементарні факти. Справу він порушив за фактом «замаху на заволодіння майном ВАТ» чомусь невстановленими орендарями. При цьому жодним словом не згадав про пожежу, в результаті якої в цих орендарів згорів товар. Схоже, дані, які стали підставою для порушення кримінальної справи, взагалі не перевірялися.

І, нарешті, по-третє. Про яке заволодіння майном ВАТ кажуть правоохоронці? Як можна заволодіти тим, чим давно заволоділи інші? Йдеться про складський комплекс на ринку «Сьомий кілометр», де й сталася пожежа. Саме на нього суд накладав арешт для забезпечення позовних вимог підприємців Мазуриків. Отож, у січні 2005 р. складський комплекс продали разом із землею якомусь ТОВ «Укрпівдентрансбізнес». За яким, за інформацією Еліни Мазурик, дружини Сергія, стоять одеські бізнесмени, депутати одеської міськради.

Отож, підприємство було продане практично за безцінь. Усього за 5 млн. грн. Хоча його ринкова ціна, на думку рієлторів, перевищує 100 млн. грн.

До речі, у зв’язку з таким розпродажем зі знижкою акціонери ВАТ «Одесаелектромашпостачзбут» подали не одну скаргу в прокуратуру з проханням притягнути до кримінальної відповідальності керівництво ВАТ за розбазарювання майна акціонерів. На жаль, прокуратура Приморського району в задоволенні скарги відмовила.

Акціонери стверджують, що керівництво ВАТ підробило документи і печатку підприємства. У результаті колосальні бариші від цієї шахрайської угоди пішли в чиїсь кишені. Заподіяно збитків не лише акціонерам ВАТ, а й державі. Бюджет недоодержав 36 млн. грн. Про це писала головний бухгалтер підприємства, яка прокурорську короткозорість пояснила лише одним — корупцією.

Загалом, від ВАТ «Одесаелектромашпостачзбут» нині залишилася лише офісна будівля на вул. Приморській в Одесі. Слід гадати, на той момент, коли Мазурик доб’ється справедливості, не залишиться нічого. Бо на сьогодні результат розгляду в господарському суді вже не на користь Мазурика. Доки ним займалися правоохоронці, Одеський апеляційний господарський суд переглянув своє рішення за нововиявленими обставинами. І зупинив провадження з виконання раніше винесеної постанови на користь підприємців. Її вже оскаржено. Тепер справу повторно має розглядати Вищий господарський суд.

Історія підприємців Мазуриків для Одеси, можна сказати, рядова, типова і дуже показова. Адже, по суті, йдеться про стиль і методи роботи вартових закону і порядку не одного підрозділу.

Запитань багато. Не хотілося б, щоб люди з великими зірками на погонах сприймали їх як риторичні.