НА «НЕМА» І СУДУ НЕМА

12 грудня 00:00

Рада суддів України виступає за зміну механізму формування державного бюджету країни. Відповідне...

 

Рада суддів України виступає за зміну механізму формування державного бюджету країни. Відповідне звернення за підсумками засідання органу суддівського самоврядування — Ради суддів, яке відбулося в понеділок, — буде надіслано Президентові, парламенту й уряду. Судді не задоволені існуючим сьогодні механізмом формування держбюджету на потреби судової гілки влади. Про це повідомив журналістів у перерві засідання голова Ради суддів Віктор Кривенко. Зокрема, сказав В.Кривенко, Кабінет міністрів відповідно до Бюджетного кодексу формує проект бюджету на наступний рік, зокрема у частині, що стосується суддівської системи, не радячись при цьому із суддями.

Виступаючи на засіданні Ради суддів, В.Кривенко навів приклад схеми, існуючої в Росії, котра, на його думку, була б прийнятна і для України. У Росії судді подають уряду параметри фінансування, а Кабінет міністрів погоджується чи не погоджується з ними, остаточне ж рішення приймає парламент.

«У такій ситуації Верховна Рада виступатиме суддею між урядом і суддями в питаннях фінансування», — сказав В.Кривенко. Він також піддав різкій критиці затверджений на наступний рік бюджет. «На свідків — ані копійки, на експертизу — ані копійки, на адвокатів — ані копійки», — сказав він.

Крім того, Віктор Кривенко покритикував адміністрацію Президента за затягування процесу приведення судів до присяги. Сьогодні в країні працюють 1050 суддів, котрі не прийняли присягу.

Присягу судді мають приймати в присутності Президента, тому питання організації цієї процедури лежить на його адміністрації, зазначив В.Кривенко. Він підкреслив: в Україні навіть зафіксовано випадок, коли суддя пропрацював, не прийнявши присягу, 5 років. Це з’ясувалося, коли у Верховній Раді цей суддя проходив процедуру безстрокового призначення.

За законом, суддя, котрий не прийняв присягу, має право здійснювати судочинство, проте його не можна притягти до відповідальності, оскільки суддя може бути притягнутий до відповідальності за порушення присяги. Таким чином, суддя, що не прийняв присягу, може залишатися безкарним.

У свою чергу, присутній на засіданні Ради суддів представник адміністрації Президента Олександр Городецький підкреслив: найближчим часом питання з присягою буде вирішено. Ці заходи планувалися на грудень, але з об’єктивних причин їх не провели, бо на них мав бути присутній Президент. Заходи з прийняття присяги буде проведено в січні, повідомив О.Городецький.

В.Кривенко також зупинився на існуючій проблемі про непризначення суддів на адміністративні посади. Документи на призначення голів судів, зауважив він, направляються до адміністрації Президента, а в адміністрації ці призначення дуже часто не проводяться місяцями, документи ж назад не повертаються.

Голова Ради суддів звернув увагу на те, що досі не розв’язано ситуацію з видачею суддям посвідчень: «На вулиці міліціонер зупиняє суддю й вилучає в нього посвідчення, бо каже, що термін його дії закінчився 10 років тому».