Моряків засуджено

20 серпня 00:00

Адвокат Івана Сощенка і Миколи Мазуренка має намір оскаржити ухвалу Апеляційного суду Києва, який...

 

Адвокат Івана Сощенка і Миколи Мазуренка має намір оскаржити ухвалу Апеляційного суду Києва, який підтвердив строк перебування в ув’язненні українських моряків судна «Навстар-1», винесений їм в Іраку за контрабанду палива. Адвокат Григорій Гінзбург має намір подати касаційну скаргу у Верховний суд. «Я узагалі вважаю, що в цій справі допущено дуже багато найсерйозніших помилок, не тільки юридичних, а й більш глибоких, зроблених нашою державою в особі її Міністерства закордонних справ», — заявив адвокат. Він також не виключив, що звернеться з листом до Президента України Леоніда Кучми. За словами адвоката, проситиме главу держави визнати незаконними дії чиновників. «Президент у будь-який час може їх (І.Сощенка і М.Мазуренка) помилувати, але я вважаю, що це шлях неправильний. Я вважав би його більш правильним, якби Президент визнав незаконними дії чиновників», — підкреслив Г.Гінзбург.

Як відомо, 17 серпня Апеляційний суд Києва, привівши у відповідність вирок центрального кримінального суду Іраку стосовно українських моряків судна «Навстар-1» М.Мазуренка й І.Сощенка, ухвалив вважати їх засудженими відповідно до українського законодавства за статтею про контрабанду. Строк відбування покарання — сім років — враховує перебування в іракській в’язниці з 16 серпня 2003 року. Суд вирішив також, що в частині стягнення штрафу з засуджених іракський вирок здійснюватися не буде, бо це суперечить українському законодавству.

Ухвала Апеляційного суду може бути оскаржена у Верховному суді України протягом десяти днів. Судно «Навстар-1» з українським екіпажем на борту, що вивозив з Іраку дизельне паливо, було перехоплено в серпні 2003 року в Перській затоці британським військовим кораблем «Сазерленд». Капітан судна М.Мазуренко і його старший помічник І.Сощенко були заарештовані за обвинуваченням у спробі контрабандного вивозу 3,5 тис. тонн палива. У жовтні 2003 року іракський суд присудив обох українців до 7 років позбавлення волі і штрафу по 1,2 млн. дол. на кожного. Українці в ході суду не визнавали себе винними в контрабанді дизельного палива і заявляли, що виконували доручення судновласника — компанії «Навстар» (Об’єднані Арабські Емірати). 17 червня 2004 року їх було екстрадовано в Україну.