Мін’юст пропонує розкрити секрети Кучми і Кравчука

19 лютого 16:56

Міністерство юстиції звернулося до Кабінету міністрів з пропозицією зняти зі 116 урядових актів не передбачені законодавством обмежувальні позначки: «Не для друку», «Опублікуванню не підлягає» та «Не для преси»...

 

Міністерство юстиції звернулося до Кабінету міністрів з пропозицією зняти зі 116 урядових актів не передбачені законодавством обмежувальні позначки: «Не для друку», «Опублікуванню не підлягає» та «Не для преси». Про це повідомив УНІАН з посиланням на прес-службу Мін’юсту. Акти з незаконними грифами було виявлено в результаті аналізу нормативних документів Кабміну, виданих у 1993—2003 роках, тексти яких раніше були відсутні в Єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів.

Надання зазначеним актам обмежувальних позначок «Не для друку», «Опублікуванню не підлягає» законодавством не передбачене, а отже, є порушенням конституційного права громадян на доступ до правової інформації та Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Міністерство юстиції звернулося до уряду з пропозицією зняти з актів Кабінету міністрів названі позначки або, за необхідності, надати їм гриф «Для службового користування».

З лютого 2010 року Міністерство юстиції розпочало публікацію в «Офіційному віснику України» указів президента України, з яких у листопаді 2009 року, на пропозицію Мін’юсту, глава держави зняв не передбачені законодавством позначки «Опублікуванню не підлягає». Позначку знято з 628 указів та зі 190 розпоряджень президента України. Тепер усі ці акти внесено до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, 79 з них опубліковано. Триває робота з підготовки до публікації решти актів.

Триває також аналіз нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади. У Національному банку України та Міністерстві економіки України перебувають на розгляді пропозиції Мін’юсту стосовно зняття не передбачених законодавством обмежувальних позначок з семи постанов та одного наказу відповідно.

Як відомо, протягом двох останніх років Міністерство юстиції проводить роботу зі зняття з актів президента України, Кабінету міністрів України, деяких центральних органів виконавчої влади не передбачених законодавством позначок обмеження доступу: «Не для друку», «Опублікуванню не підлягає», «Не для преси» та «Конфіденційно».

У 2008 році Міністерством юстиції було ініційоване скасування обмеження доступу до деяких актів Кабінету міністрів України, виданих у 1991—2005 роках. У результаті з 1008 актів Кабінету міністрів України знято позначку «Не для друку», з семи — позначку «Опублікуванню не підлягає», з 289 актів знято зазначені позначки і надано гриф «Для службового користування».

У 2008 році з ініціативи Міністерства юстиції позначку «Опублікуванню не підлягає» було також знято з 36 актів президента України. З одного акта знято незаконну позначку і надано гриф «Для службового користування».

Крім того, у 2009 році на пропозицію Мін’юсту було знято не передбачені законодавством позначки обмеження доступу з наказів Державного департаменту авіаційного транспорту. З наказів Служби безпеки, Міністерства фінансів та Державного департаменту України з питань виконання покарань знято незаконні обмежувальні позначки і надано гриф «Для службового користування».