КСУ заборонив міліції затримувати за непокору

14 жовтня 13:55

Конституційний суд обмежив строк тримання осіб під вартою без рішення суду до трьох діб і заборонив міліції затримувати громадян за прояви непокори.

 

Конституційний суд обмежив строк тримання осіб під вартою без рішення суду до трьох діб і заборонив міліції затримувати громадян за прояви непокори.

Про це йдеться в рішенні, яке в четвер оприлюднив голова КСУ Анатолій Головін, за поданням 50 народних депутатів, повідомляє «Укрінформ».

Зокрема, КСУ постановив, що затримання осіб без умотивованого рішення суду в адміністративному процесі не може тривати довше, ніж затримання в кримінальному процесі, та перевищувати 72 години.

Тож затримання правопорушників до десяти діб є таким, що суперечить вимогам Конституції, оскільки надає право уповноваженим на те особам здійснювати затримання на строк понад 72 години.

КСУ також не кваліфікував непокору законній вимозі працівників міліції як адміністративне правопорушення.

Нагадаємо, що таким чином КСУ визнав неконституційними положення частини 2 і частини 3 статті 263 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо можливості адміністративного затримання осіб «на строк до 10 діб з санкції прокурора, якщо правопорушники не мають документів, що посвідчують особу».

Також КС визнав неконституційними положення абзацу кодексу, згідно з яким міліції надається право затримувати і тримати «осіб, які виявили непокору законній вимозі працівників міліції до розгляду справи судом, але не більше, як на 24 години».

КСУ рекомендував Вер­ховній Раді привести положення Кодексу про адміністративні правопорушення у відповідність до цих рішень.