КРИМІНАЛЬНА СПРАВА СУДДІ ЗАМКОВЕНКА

04 жовтня 00:00

Днями адвокати колишнього голови Печерського місцевого суду м.Києва Миколи Замковенка, повідомив...

 

Днями адвокати колишнього голови Печерського місцевого суду м.Києва Миколи Замковенка, повідомив його захисник Андрій Федур, подадуть до головного слідчого відділу столичної прокуратури клопотання про закриття справи стосовно свого підопічного. А.Федур зазначив, що таке рішення адвокати М.Замковенка прийняли під час ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, яка практично завершена, передало агентство УНІАН.

А.Федур переконаний, що ця кримінальна справа «є політичною розправою, має винятково відвертий характер розправи над М.Замковенком». На підтвердження своєї думки адвокат нагадав: «навіть в офіційних повідомленнях тодішній заступник генерального прокурора Микола Баганець робив заяви, що це йому за розслідування справи Гонгадзе».

Нагадаємо, 29 травня 2001 року Київська міська прокуратура порушила кримінальну справу проти М.Замковенка за ст. 165 Кримінального кодексу - «перевищення службових повноважень». Йому пред’явлені обвинувачення у зловживанні службовим становищем, ухваленні явно неправосудних постанов, а також службовому підлогу. 19 березня того ж року тодішній заступник генерального прокурора, прокурор м. Києва Юрій Гайсинський заявив, що під час обшуків, проведених у межах слідства, з’ясувалося, що М.Замковенко таємно вночі друкував вироки, нібито ухвалені за справами, які він розглядав як суддя. Ю.Гайсинський зазначив: слідством установлено, що М.Замковенко по суті змінював підсудність у справах про тяжкі злочини. За цими справами у СІЗО не надсилалися вироки, отже, там ці справи закривалися. Тобто, за версією слідства, М.Замковенко фактично відпускав на волю небезпечних злочинців, убивць. Ці факти виявлені під час повторних обшуків, проведених у його квартирі, у канцелярії Печерського райсуду, в архіві і колишньому кабінеті М.Замковенка за санкцією судді Московського районного суду Києва 10 жовтня 2001 року.

За словами колишнього генпрокурора Михайла Потебенька, при розслідуванні виявлено безліч епізодів, коли справи не розглядалися, роками «лежали в ящиках, і ніхто відповідальності за це не поніс».

Сам М.Замковенко дії прокуратури вважає «грубим втручанням у діяльність суду - стаття 121 Конституції України». Порушення термінів передачі справ із суду до інших інстанцій він пояснював перевантаженістю Печерського районного суду, в якому на кожного суддю щодня припадає розгляд 12-13 справ. Крім того, на думку М.Замковенка, Генеральна прокуратура в принципі не мала права вимагати справи в судді, оскільки, відповідно до ст. 121 Конституції України, прокуратура не має права нагляду за діяльністю судів. У квітні попереднє слідство за кримінальною справою проти М.ЗАМКОВЕНКА було завершене, обвинувачуваний і адвокат почали знайомитися з матеріалами справи.

За роки керівництва Печерським райсудом М.Замковенко виніс вироки за багатьма резонансними справами, зокрема, у березні 2001 року Печерський райсуд під його головуванням скасував санкцію на арешт екс-віце-прем’єра Ю.Тимошенко, визнавши його незаконним.

24 липня 2001 р. Президент України своїм указом звільнив М.Замковенка з посади судді Печерського районного суду м.Києва у зв’язку з порушенням присяги судді. Указ прийнятий на підставі подання Вищої ради юстиції з урахуванням рішення Кваліфікаційної комісії місцевих судів столиці України. М.Замковенко оскаржив подання Вищої ради юстиції й указ Президента у Верховному суді України, але суд залишив цю скаргу без задоволення.