КАДРИ ВИРІШУЮТЬ УСЕ

12 грудня 00:00

Колегія Генеральної прокуратури України визнала незадовільною роботу прокуратури Одеської області й винесла ухвалу притягти до адміністративної відповідальності прокурора області Михайла Косюту...

 

Колегія Генеральної прокуратури України визнала незадовільною роботу прокуратури Одеської області й винесла ухвалу притягти до адміністративної відповідальності прокурора області Михайла Косюту. Таке рішення прийняте за підсумками колегії в Києві, на якій розглядалося питання дотримання законності прокуратурою Одеської області.

Під час колегії керівники управлінь Генпрокуратури поінформували про виїзну перевірку в Одеській області в серпні поточного року. Промовці повідомили, що під час перевірки виявлено порушення в діяльності обласної прокуратури, зокрема неадекватне проведення координаційної роботи між правоохоронними органами регіону, невиправдане порушення кримінальних справ, фактичну відсутність нагляду за роботою органів, котрі здійснюють оперативно-розшукову діяльність, недостовірні статистичні дані, які не перевірялися. Крім того, констатувалося недостатнє реагування на порушення природоохоронного й земельного законодавства, порушення у веденні слідства прокуратурою, зниження в цілому показника розкриття злочинів.

Цю інформацію доведено до відома керівництва області, проте реакції у відповідь не було, і ситуація на сьогодні не змінилася. Своєю чергою, присутній на колегії М.Косюта визнав наявність у роботі прокуратури Одеської області істотних недоліків, зауваживши, що деякі з них уже ліквідовано. Проте у зв’язку з наявністю таких недоліків М.Косюта подав рапорт про звільнення з органів прокуратури.

Виступаючи на колегії, генеральний прокурор Геннадій Васильєв піддав різкій критиці роботу прокуратури Одеської області, відзначивши погіршення на всіх її напрямах. «Прокуратура області перестала бути керівним, методичним органом», — сказав він. Г.Васильєв також повідомив, що буде проаналізовано роль заступників прокурора області в сформованій ситуації. Рішення за рапортом М.Косюти на колегії не приймалося.

Колегія Генеральної прокуратури України ухвалила рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурора Криму Олександра Доброрєза, заступника прокурора Криму Віктора Галюка, прокурора Ялти Олега Махнєва.

Таке рішення оголосив Геннадій Васильєв за підсумками засідання колегії, яка розглядала стан дотримання закону про прокуратуру й наказів генпрокурора прокуратурою Криму.

У рішенні колегії Генпрокуратури порушено питання доцільності перебування на посаді першого заступника прокурора Криму Сергія Левіна.

Рішенням колегії роботу прокуратури Криму визнано такою, що не відповідає завданням прокурорського нагляду за дотриманням законів. Підсумовуючи розгляд цього питання, Г.Васильєв відзначив низку недоліків у роботі прокуратури автономії. Зокрема, за його словами, простежується тенденція зі зниження показника розкриття злочинів, ослаблення боротьби з організованою злочинністю в автономії, немає прокурорського реагування на цю тенденцію.

На колегіях прокуратури Криму, стверджував генпрокурор, не розглядалися актуальні питання, пов’язані з організованою й економічною злочинністю. У Криму, наголосив Г.Васильєв, виявлено кримінальні справи, які ніде не взято на облік. «Це що, приватне розслідування в прокуратурі?», — запитав він.

Генпрокурор також говорив про велику плинність кадрів у прокуратурі автономії, низьку роль кваліфікаційної комісії прокуратури Криму. За словами Г.Васильєва, незадовільна й робота із заяви позовів прокуратурою в інтересах прав громадян. Зокрема серед заявлених прокуратурою позовів близько половини стосуються несплати людьми комунальних послуг.