ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ ЛИШЕ ТОДІ ЧОГОСЬ ВАРТА...

11 жовтня 00:00

У Всеукраїнській асоціації інтелектуальної власності (ВАІС) відбулася жовтнева революція. Причому абсолютно мирна...

 

У Всеукраїнській асоціації інтелектуальної власності (ВАІС) відбулася жовтнева революція. Причому абсолютно мирна. Загальні збори членів ВАІС одностайно проголосували за нове керівництво організації. Судячи з великої кількості ініціатив та рішучого настрою новообраних, це обіцяє надати помітного імпульсу діяльності асоціації.

За даними ВАІС, яку, за рішенням зборів, очолив народний депутат, віце-президент НАН України Іван Курас, за наявності 170 юридичних вузів в Україні сьогодні не більше десятка суддів компетентні в питаннях захисту авторського права. Але ж у ситуації, коли останніми роками в державі видається близько 10 тис. патентів і 20 тис. свідоцтв на товарні знаки, коли Україну регулярно звинувачують в інтелектуальному піратстві у сфері виробництва аудіо- та відеодисків, — проблема захисту і вітчизняних винахідників, і закордонних правовласників особливо істотна. На її розв’язання й спрямовуватиме зусилля нове керівництво асоціації. Оскільки сфера інтелектуальної власності — це передусім правова сфера, вважає новоспечений віце-президент ВАІС, голова спостережної ради ВАТ «Укртелеком» Станіслав Довгий.

А на думку народного депутата Ігоря Шарова, обраного першим віце-президентом ВАІС, хоча надії на зміну ситуації члени асоціації пов’язують із ухваленням Верховною Радою закону «Про державну інтелектуальну власність», настав час переходити від створення законів до їх виконання. Лише в такий спосіб, переконаний Ігор Федорович, можна досягти пріоритетної мети асоціації — створення можливостей для захисту прав інтелектуальної власності на рівні, досягнутому в країнах Європейського співтовариства. З цією метою учасники засідання затвердили Положення про громадських інспекторів із питань інтелектуальної власності в усіх регіонах України, зобов’язавши їх систематично контролювати виконання законів, зокрема про авторське право та про державне регулювання виробництва, експорту й імпорту дисків для лазерних систем зчитування.