Головний правоохоронний монстр підвищеної рентабельності

28 квiтня 00:00

Законопроект, який пропонує створити у Верховній Раді Державну службу фінансових розслідувань, зареєстрований у парламенті...

 

Законопроект, який пропонує створити у Верховній Раді Державну службу фінансових розслідувань, зареєстрований у парламенті.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що в законодавстві функції з протидії господарським злочинам розпорошені по різноманітних відомствах і часто дублюються, що призводить до неефективної боротьби зі злочинністю в господарській сфері. Пропонується створити єдину структуру — Державну службу фінансових розслідувань, повідомили «Українські новини». Законопроект передбачає створити її на базі підрозділів Державної податкової адміністрації — податкової міліції та підрозділів по боротьбі з відмиванням доходів, отриманих незаконним шляхом.

Відповідно до законопроекту, Держслужба фінансових розслідувань буде центральним правоохоронним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Законопроект пропонує в Держслужбі утворити департаменти фінансових розслідувань, досудового слідства, боротьби з корупцією та власної безпеки. Згідно із законопроектом, підрозділи Держслужби фінансових розслідувань діятимуть в кожному районі.

Законопроект передбачає, що Держслужба займатиметься протидією відмиванню доходів, отриманих незаконним шляхом, пошуком неплатників податків і боржників з їхньої сплати, попередженням і припиненням службових порушень і злочинів своїх працівників, а також співробітників податкової служби, забезпеченням безпеки своїх працівників і працівників податкової служби.

Для цього пропонується наділити її повноваженнями вести оперативно-пошукову діяльність, одержувати інформацію і документи від банків, кредитних, митних, податкових, фінансових та інших структур про операції, рахунки, вклади, економічні угоди фізичних і юридичних осіб, зокрема відомості, що є комерційною і банківською таємницею.

У законопроекті також пропонують дозволити Держслужбі одержувати інформацію з інформаційних систем і банків даних Верховного суду, Генеральної прокуратури, Антимонопольного комітету, Фонду державного майна, Податкової і Митної служб, Державного комітету фінансового моніторингу, Міністерства внутрішніх справ.

Законопроект пропонує наділити працівників правом безперешкодно входити на територію підприємств, установ і організацій під час виконання посадових обов’язків, безплатно користуватися громадським транспортом і засобами масової інформації, зберігати, носити і застосовувати спеціальні засоби й вогнепальну зброю.

Працівникам Держслужби фінансових розслідувань надаватиметься 50-відсоткова знижка на квартплату, паливо та комунальні послуги, а також право на двадцятирічний житловий кредит, половина якого погашатиметься за рахунок фондів Держслужби і відповідних місцевих бюджетів.

Відповідно до законопроекту, керівника Державної служби фінансових розслідувань і його заступників призначатиме Кабінет міністрів за згодою профільного комітету Ради.

Нагадаємо, що в березні 2005-го президент Ющенко заявив про намір створити Державну службу фінансових розслідувань, що передбачено проектом концептуальних основ реформи правоохоронних органів.