Експерт: Україна потребує незалежних фахівців з розслідування катастроф

19 лютого 19:59

В Україні немає ні вищих навчальних закладів, що готують фахівців з розслідування техногенних ава...

 

В Україні немає ні вищих навчальних закладів, що готують фахівців з розслідування техногенних аварій і катастроф, ні асоціацій незалежних експертів в цій сфері, що істотно перешкоджає розслідуванню вибухів та інших НП, розповів «ДТ» доктор технічних наук в області технології вибухових речовин і боєприпасів, фізики горіння і вибухів професор Володимир Захматов.

«Останнім часом суспільство відчуває гостру необхідність в незалежній експертизі, особливо в розслідуванні техногенних аварій і катастроф. На жаль, у нас в Україні немає вищих навчальних закладів, що готують незалежних експертів. Немає і асоціацій таких фахівців, як це широко практикується за кордоном», — розповідає Володимир Захматов.

«Статус незалежних експертів в Європі і США визначається спеціальними державними комісіями і професійними асоціаціями. В якості фахівців для розслідування катастроф запрошують відомих учених, що працюють не менше десяти років в області виробництва вибухових, запальних речовин і гасіння пожеж, на підприємствах, пов'язаних з хімією, нафтогазом і електростанціях», — додав експерт.

За його словами, авторитет незалежних експертів за кордоном заснований на демократичному законодавстві і неухильному дотриманні прав людини — зокрема, можливості привернути незалежну експертизу, якщо є сумніви в результатах офіційної.

«У країнах з розвиненою демократією суд не приймає справу до розгляду, якщо немає висновку незалежної експертизи, оскільки офіційні експерти навіть в таких країнах знаходяться під певним тиском свого начальства», — розповів Володимир Захматов.

Важливість проведення незалежної оцінки подій підтверджується досвідом самого експерта.

«Тільки за 2008—2009 рр. я як незалежний експерт розслідував шість вибухів, які трактувалися офіційними експертизами як вибухи газу. Не у всіх випадках це підтвердилося. Зокрема, вибух в Евпаторії, як показала незалежна експертиза, був прямим наслідком великомасштабного розкрадання вибухових військових речовин і грубого порушення правил їх перевезення і зберігання — його перевозили в звичайних легкових машинах і зберігали в багатоквартирному будинку. Це не могло не привести до вибуху з трагічними наслідками, численними жертвами і матеріальним збитком.Вибухи в школі ДОСААФ Івано-Франківська спочатку вважали вибухом газу. Проведена мною експертиза показала, що був вибух пари розчинника і фарби», — розповів Захматов.

Докладніше про це читайте в статті Наталії Вареник «Вибухи газу: чи допоможе незалежна експертиза?» у свіжому номері «ДТ»