Бізнес за поняттями

Автор : Валерія Литвиненко
23 грудня 00:00

Робота лікувально-оздоровчого комплексу «Времена года—Марат», діяльність якого повертає Криму колишній статус всесоюзної оздоровниці, паралізована...

 

Робота лікувально-оздоровчого комплексу «Времена года—Марат», діяльність якого повертає Криму колишній статус всесоюзної оздоровниці, паралізована. І причина не в нестачі клієнтів, їх більш ніж достатньо, а в діях із боку ПП «Хелп» і ЛОК «Марат», які збіглися в часі з приходом у склад засновників цих підприємств структур, підконтрольних народному депутатові Ігорю Шкірі. Доступ іншим власникам і орендарям на територію комплексу перекритий. Розірвана оренда спільної їдальні, а майно орендарів захоплене.

— За неповних три роки ми інвестували понад 6 млн. дол. кредитних коштів у реставрацію корпусів і будівництво водно-оздоровчого комплексу, за наш рахунок відновлено котельні, їдальню, теплотрасу тощо. В результаті створено заклад принципово нового типу, — каже В’ячеслав Пищенков, голова правління корпорації «Времена года», — а саме — сучасний тризірковий готель, який водночас є й солідною клінікою. Реалізація проекту під загрозою, оскільки нам прямо запропоновано в перший рік віддати половину свого майна, а наступного року — забиратися з території «Марата» зовсім.

Цього тижня відбулася прес-конференція, на якій безпартійний В’ячеслав Пищенков звернувся до всіх політичних сил із проханням втрутитися в події й захистити від депутатського свавілля.

Компанія «Времена года» працює на курортному і медичному ринку 12 років. Сім років тому було відкрито перший комплекс «Времена года—Ялта», а з 2005 року введено в експлуатацію комплекс на території колишнього санаторію «Марат» — «Времена года—Марат». Лише протягом 2005 року в пансіонатах «Времена года» відпочили 11 тис. чоловік, громадяни понад сорока країн далекого і близького зарубіжжя. Досі штат комплексу «Времена года—Марат» налічував більш як 300 працівників. Середня зарплата по санаторію становила 800 грн. і виплачувалася цілком офіційно.

Тут створено медичну клініку, яка спеціалізується на відновленні опорно-рухового апарату, функцій суглобів після травм та операцій, лікуванні лор-захворювань. У жовтні нинішнього року «Времена года—Марат» із гордістю повідомляв, що вперше за більш ніж 20 років переходить на цілорічну експлуатацію.

Санаторій «Марат» було створено як установу з багатьма власниками, серед яких, зокрема, можна назвати завод «Південмаш», Київський радіозавод, Федерацію незалежних профспілок Криму та низку інших підприємств-забудовників. Після розвалу Радянського Союзу, не маючи єдиного господаря, санаторій ледве животів. Поступово почалася приватизація деяких його об’єктів.

У середині 2003 року санаторій «Марат» практично не експлуатувався. В будинки, які понад 20 років не бачили ремонту, заселялися лише найневибагливіші туристи, та й то в розпал сезону. В інший час санаторій простоював. Нинішнього року компанія «Времена года», на прохання тодішнього власника санаторію «Марат» Петренка, взяла в оренду кілька корпусів, клуб, їдальню і розпочала ремонт.

На час укладання договору оренди основним власником був пан Петренко, який через свої підприємства — фірму «Хелп», «Фламінго» та інші — володів основною частиною спальних корпусів і спільно з Федерацією незалежних профспілок Криму був співзасновником ЛОК «Марат».

З 2004 року на території «Марата» з’явився ще один власник — народний депутат Ігор Шкіря, який через підприємства «Іліташ-Тур» та ВО «Іліташ» придбав у пана Петренка танцмайданчик, розміщений у парку санаторію «Марат», і напівзруйнований будинок теплиці. З літа 2005 року пан Шкіря став повноцінним партнером Петренка, оскільки придбав частки в ЛОК «Марат» і в ПП «Фірма Хелп».

Згодом з’ясувалося, що частина документів, пред’явлених паном Петренком на момент укладання договору оренди з підприємствами компанією «Времена года», виявилися не бездоганними. Так, наприклад, Петренко «здавав в оренду» котельну, яка належала іншій юридичній особі.

Перша вимога нових власників ЛОК «Марат» полягала в тому, що компанія «Времена года» повинна віддати два поверхи новоспорудженого будинку в складі водно-оздоровчого комплексу, який, до речі, є власністю компанії.

«Мотивація І.Шкірі проста й конкретна, — каже Пищенков: — оскільки він хоче трохи нижче в парку будувати власний будинок, то ми ніби зазиратимемо йому у вікна, тому два верхніх поверхи повинні віддати йому... У разі невиконання вимог пан Шкіря пообіцяв вжити заходів, у результаті яких орендарям доведеться-таки «залишити територію». При цьому заспокоїв, що, мовляв, він не бандит і діятиме абсолютно правовими методами. Зокрема найме серйозну юридичну контору, якій заплатить гроші, у будь-якому разі, ми через три місяці підемо «без штанів».

Компанія «Времена года» відступати не має наміру, вже хоча б тому, що в об’єкт інвестовано кредитні кошти, які потрібно повертати. Проект розрахований на 10 років, із часу початку будівництва минуло два роки, тобто окупиться він лише через 8—9 років.

— Досі жоден із посадовців, які нам протистоять, не пред’явив жодних документів, що підтверджували б їхні повноваження, — заявив адвокат комплексу «Времена года», директор правового агентства «Ренесанс» Дмитро Дубко. — Але, беручи до уваги агресивність опонентів і депутатські повноваження пана Шкірі, у нас немає іншого виходу, окрім як звернутися через ЗМІ до керівництва та провідних політиків країни з проханням захистити від свавілля, а також — закликати громадськість і ЗМІ у свідки того, що відбувається.