Батько вбитого в Одесі студента: Мій син не любив нацистів і любив Україну

24 квiтня 18:29

Батько убитого в Одесі Максима Чайки розповів «Дзеркалу тижня», що його син не мав ніякого відношення до нацистів, призвавши ЗМІ й громадських діячів не навішувати ярлики і не перетворювати горе на політичне шоу...

 

Батько убитого в Одесі Максима Чайки розповів «Дзеркалу тижня», що його син не мав ніякого відношення до нацистів, призвавши ЗМІ й громадських діячів не навішувати ярлики і не перетворювати горе на політичне шоу. Окремо він звернувся до молоді з проханням у жодному випадку не мститися за смерть сина.

Олександр Чайка розповів, що його син любив бути в гущі подій, був футбольним фанатом, але при цьому його захоплення не переходили законних рамок.

«Ми зараз не читаємо газет і не дивимося телевізор. Бо не можна горе перетворювати в політичне шоу. Це суперечить людській моралі. Нині дехто намагається навісити на нього всілякі ярлики. Максим ніяк не пов’язаний із коричневою чумою… Ми сподіваємося, що в нашій країні є правосуддя. І воно розставить усі крапки над «і», — підкреслив Олександр Чайка.

Студент факультету журналістики Одеського національного університету імені І.Мечникова — активіст українського патріотичного молодіжного руху «Січ»Максим Чайка (1988 року народження) загинув 17 квітня під час зіткнення між українськими патріотами з руху «Січ» і учасниками організації «Антифашистська дія».

Він розповів, що його син жив любов'ю до України, дуже добре знав її історію, любив туризм, багато їздив з батьками і хотів розповідати про все іншим, у тому числі про свою країну.

«Скрізь у квартирі у нас написано «Слава Україні!». Він любив Тараса Шевченка, Коцюбинського. Його улюблена шкільна вчителька — це вчителька української мови, котра прищепила йому любов до мови. Він буквально смакував кожне слово. Тому він обрав журналістику. Навіть удома розмовляв українською, хоча в нас переважала російська мова», — розповів батько загиблого.

Він переконаний: якщо Максим і перебував в якійсь організації, то тільки для того, щоб пропагувати і славити Україну.

«Нацистів він терпіти не міг. Та й я як батько такого ніколи йому не дозволив би. Я не так його виховував. Через два-три місяці він мав отримати погони офіцера. Він паралельно навчався у військовому ліцеї Одеського політехнічного університету. Там готують не нацистів, а офіцерів запасу», — відзначив Олександр Чайка.

«Якщо закон і доля нам нададуть таку можливість, то я хотів би подивитися в очі цьому хлопчиську, Андрію Віталійовичу Довганю, і запитати: навіщо він це зробив. Молодь є молодь. Можуть погиркатися. Але братися за ніж — це протиприродно. Час розставить усе на свої місця. Але я хочу сказати — якщо якісь політичні сили і чиясь рука підштовхнула Андрія Довганя до цього вчинку, то нехай не забувають — у них є діти. Бог їм такого не подарує», — сказав він.

Батько Максима Чайки також звернувся до молоді, численних друзів свого сина з проханням не мститися за його вбивство.

«Убивство і помста — це найстрашніше, що є у світі. Помста — це остання справа. Це вибір слабких», — підкреслив він.

Докладніше читайте в матеріалі «Помста — це остання справа! — вважає батько вбитого в Одесі Максима Чайки» у свіжому номері «ДТ».