Авантюри дилетантів

28 квiтня 00:00

У Генеральній прокуратурі України спростовують розповсюджену ЗМІ інформацію про нібито завади з ...

 

У Генеральній прокуратурі України спростовують розповсюджену ЗМІ інформацію про нібито завади з її боку в процесі затримки екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС генерала Олексія Пукача, обвинувачуваного в убивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Про це заявив на прес-конференції у вівторок у Києві перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури України Роман Шубін.

Нагадаємо, що екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач - один з обвинувачуваних в убивстві журналіста Георгія Гонгадзе - оголошений у міжнародний розшук. У червні минулого року в газеті «Сегодня» було надруковано публікацію з посиланням на джерело, що О.Пукач нібито перебуває в Ізраїлі. У зв’язку з цією публікацією 25 червня 2005 року в СБУ було заведено оперативно-пошукову справу. У березні нинішнього року Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом незаконного проведення цієї оперативно-пошукової справи.

За словами Р.Шубіна, у публікаціях було подано неправдиву інформацію про те, що нібито «тільки один Кожем’якін (Андрій Кожем’якін - заступник глави Служби безпеки України в 2005 році. - ІФ) хотів затримати О.Пукача, а ГПУ намагалося зашкодити цьому». «Ні Кожем’якін, ні Турчинов (Олександр Турчинов - глава СБУ в 2005 році) ні так звана їхня команда ніякого відношення до розкриття убивства Г.Гонгадзе не мають», - сказав він. Водночас Р.Шубін зазначив, що з приходом А.Кожем’якіна й О.Турчинова «було розвалено оперативну групу, яка займалася розслідуванням убивства журналіста».

Заступник начальника Головного слідчого управління також заявив, що рішення про направлення А.Кожем’якіна до Ізраїлю для затримки генерала О.Пукача приймалося без відома Генпрокуратури. «Поїздка А.Кожем’якіна з метою затримки О.Пукача, та ще й таємно від слідчих, була чистою авантюрою», - додав він.

У свою чергу, заступник начальника Управління по розслідуванню особливо важливих справ Генпрокуратури Юрій Грищенко, який курирує хід слідства з даної справи, назвав безпідставними опубліковані обвинувачення про те, що нібито компетентні органи, причетні до розслідування даної справи, не були поінформовані й у них не було повного пакета необхідних документів від ГПУ. Він також зазначив, що за станом на 17 червня 2005 року, до того, як А.Кожем’якін виїхав до Ізраїлю, «усі компетентні органи мали у своєму розпорядженні повний пакет документів, які свідчили, в чому обвинувачувався О.Пукач».

Р.Шубін назвав неправдою опубліковану інформацію про те, що група Служби безпеки України виїхала до Ізраїлю 22 червня 2005 року. Заступник начальника Головного слідчого управління також повідомив, що він разом із заступником начальника Національного центрального бюро Інтерполу в Україні вилетів до Ізраїлю 23 червня. За його словами, у них були всі необхідні, відповідно до ізраїльського законодавства, докази для затримки та екстрадиції генерала О.Пукача на територію України.

Водночас Р.Шубін повідомив, що представник Інтерполу назвав ці докази дуже вагомими. «Це не докази, а золото», - процитував він представника Інтерполу. Під час зустрічі з представником прокуратури Ізраїлю, 26 червня 2005 року, Р.Шубін довідався, що дані документи мали бути передані ізраїльським спецслужбам по дипломатичних каналах. «Ця поїздка виявилася даремною», - сказав він.

Крім того, Р.Шубін зазначив, що в червні 2005 року «ніхто не підтвердив, що О.Пукач перебуває на території Ізраїлю». За його словами, Генпрокуратура має у своєму розпорядженні всі необхідні документи і «у випадку виявлення О.Пукача на території Ізраїлю, він буде затриманий і виданий Україні».

Оцінюючи поїздку групи СБУ до Ізраїлю, Р.Шубін сказав, що вона «призвела до підриву іміджу України». Він також назвав дії групи СБУ дилетантськими.