Антитерор

29 грудня 00:00

Президент України Віктор Ющенко підписав зміни до ряду законів, що стосуються міжнародного співробітництва в сфері запобігання фінансуванню тероризму...

 

Президент України Віктор Ющенко підписав зміни до ряду законів, що стосуються міжнародного співробітництва в сфері запобігання фінансуванню тероризму.

Закон визначає механізм виявлення банками й іншими суб’єктами первинного фінансового моніторингу операцій, які можуть бути пов’язані з фінансуванням тероризму, а також активів осіб, пов’язаних із тероризмом, і надання можливості відповідним правоохоронним органам вживати заходи щодо арешту цих активів.

Документ визначає підстави надання Державним комітетом фінансового моніторингу відповідним органам іноземних держав інформації з обмеженим доступом (банківська таємниця, конфіденційна інформація) щодо фінансових операцій, які мали місце на території України.

Закон надає Держфінмоніторингу право вимагати від суб’єктів первинного фінансового моніторингу надавати інформацію, необхідну для виконання запиту органа фінансової розвідки іноземної країни.

Крім того, закон установлює правові механізми обміну досвідом й інформацією з питань регулювання та нагляду за діяльністю фінансових установ у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму суб’єктами державного фінмоніторингу з відповідними органами іноземних держав.

Законом вносяться зміни в закон про банки та банківську діяльність щодо надання банками Держфінмоніторингу інформації про фінансові операції клієнтів, необхідної йому для виконання запиту органа фінансової розвідки іноземної держави, а також надання права Нацбанку передавати органу банківського нагляду іншої країни інформацію, отриману ним при здійсненні нагляду за діяльністю банків, якщо є гарантії того, що надана інформація буде використана винятково з метою банківського нагляду або запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, чи фінансуванні тероризму.