Амністовано сина екс-заступника губернатора Закарпаття

Автор : Володимир Мартин
14 жовтня 13:54

З його вини загинула 19-річна дівчина.

 

DT.UA розповідало про резонансну аварію з участю сина за­с­тупника голови Закарпатської ОДА в серпні нинішнього року в матеріалі «Історія однієї ДТП».

Сама аварія сталася ще в березні 2004 р. Двадцятитрирічний начальник відділу Мукачівської райдержадміністрації Олександр Дядченко (син тодішнього за­с­тупника губернатора Віктора Дядченка), грубо порушивши правила дорожнього руху, виїхав на незареєстрованому мотоциклі «Ямаха» на зустрічну смугу й зітк­нувся з «Жигулями» 7-ї моделі. Внаслідок зіткнення пасажирка мотоцикла, 19-річна Яна Чер­нявська, від отриманих травм через кілька годин померла в лікарні. Винуватець аварії всіляко затягував слідство у кримінальній справі, змінюючи показання та адвокатів, а 2005 р., перед самим проголошенням вироку, зрозумівши, що йому світить реальний строк, взагалі втік і був оголошений у розшук. Він з’явився лише 2009 р., після чого справу послали на новий судовий розг­ляд.

На суді О.Дядченко поводився зухвало: ображав батьків дів­чини, відмовився відшкодувати їм моральну та матеріальну шкоду, попри очевидні докази, вини своєї не визнавав. Така поведінка значною мірою посприяла вироку Мукачівського міськрайонного суду в лютому нинішнього року: підсудного визнали винним у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілої (ч. 2 ст. 286 кримінального кодексу), і засудили до шести років позбавлення волі.

11 липня Апеляційний суд Закарпатської області своєю ух­ва­лою підтвердив вирок Мука­чівського суду. Загалом засуджений провів за ґратами близько восьми місяців.

Підставою для його звільнення став «Закон про амністію», підписаний президентом України через два тижні після ухвали Апеляційного суду. О.Дядченко потрапив під дію закону завдяки народженню його дружиною дитини.

Справа про ДТП поки що не завершена остаточно. Зараз у Мукачівськму міськрайонному суді слухається цивільний позов батьків Я.Чернявської до О.Дяд­ченка про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричинених загибеллю доньки. Втім, домогтися рішення суду, а головне -виконання його, з огляду на останні події, буде непросто…