АБСОЛЮТНО СЕКРЕТНО

22 вересня 00:00

За словами народного депутата Сергія Головатого, Парламентська асамблея Ради Європи сподіваєтьс...

 

За словами народного депутата Сергія Головатого, Парламентська асамблея Ради Європи сподівається, що зміни до Конституції України за підсумками всеукраїнського референдуму не будуть ухвалені українським парламентом.

«Чекання в європейських структурах одне — неприйняття змін до Конституції, внесених Президентом України. Це я відчув на засіданнях моніторингового комітету ПАРЄ, у спілкуванні з іншими членами і багатьма послами західних країн, акредитованих в Україні», — заявив депутат на прес- конференції в понеділок.

С.Головатий повідомив, що моніторинговий комітет ПАРЄ заслухав проект доповіді двох своїх членів Ханни Северінсен і Ренати Вольвенд, який буде представлений на розгляд ПАРЄ на січневій сесії. Доповідь складається з чотирьох розділів — про всеукраїнський референдум і реалізацію його підсумків; про виконання Україною зобов’язань, узятих при вступі в ЄС, причому окремий розділ присвячений становищу ЗМІ в Україні; про корупцію та про проблему кримських татар. За словами С.Головатого, дана доповідь є конфіденційним документом і не підлягає розголошенню.

Копії доповіді направлені на адресу вищого керівництва України — Президенту, главі уряду та спікеру парламенту, а також членам парламентської делегації України в ПАРЄ, хоча звичайно подібні документи відсилаються лише на адресу парламентської делегації ПАРЄ. Це, за словами депутата, обумовлене тим, що конституційний устрій в Україні «не європейського стандарту» — коли парламент формує уряд і відповідає за його політику. Протягом трьох місяців керівництво України повинно відреагувати на зауваження, викладені в доповіді. Перед січневою сесією ПАРЄ Х.Северінсен і Р.Вольвенд ще раз відвідають Україну для перевірки ходу реалізації зауважень ПАРЄ.

С.Головатий також повідомив, що члени моніторингового комітету ПАРЄ звернулися до глави Парламентської асамблеї лорда Рассела Джонстона з проханням направити протест керівництву України в зв’язку з тим, що ряд членів ПАРЄ, які представляють Україну, не змогли брати участі в роботі комітетів ПАРЄ, ос-кільки Верховна Рада не про-фінансувала їхню поїздку до Страсбургу.

Крім цього, С.Головатий зазначив, що в зв’язку з передбачуваною ротацією членів української делегації в ПАРЄ моніторинговий комітет просив Р.Джонстона нагадати главі українського парламенту Іванові Плющу, що відповідно до статуту ПАРЄ парламентські делегації всіх країн повинні мати рівне представництво всіх політичних сил, обраних до парламенту. «Було заявлено — якщо до складу української делегації не буде допущена опозиція на основі справедливого представництва, тим самим український парламент може створити додаткові труднощі у взаєминах із ПАРЄ», — заявив він.