Життєво важливий акциз

Авторы : Костянтин Красовський, Андрій Скіпальський
20 вересня 19:05

В Україні тютюнові компанії воліють говорити про частку контрабанди, добре знаючи, що легальний продаж сигарет в Україні стрімко знижується.

 

"Сторони визнають, що цінові та податкові заходи - ефективний і важливий засіб зменшення споживання тютюну різними групами населення, особливо молоддю".

Стаття 6 Рамкової конвенції ВООЗ
із боротьби проти тютюну (РКБТ)

Україна у 2006 р. ратифікувала міжнародний договір - Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну - й зобов'язалася проводити таку податкову політику щодо тютюну, яка призводить до зниження його споживання. Це потребує щорічного істотного зростання ставок акцизу.

Однак влітку 2013 р. тютюнова індустрія провела бліц-кампанію з переконування ключових членів Комітету з питань податкової та митної політики ВР України в тому, що підвищувати тютюнові акцизи дуже небезпечно, оскільки це призведе до зростання нелегального ринку. Відтак, члени комітету, з благословення робочої групи з участю тютюнових корпорацій, відправили на розгляд ВРУ два законопроекти (№ 2876-д та
№ 3044). Вони, по суті, повторюють законопроект № 2442-а, у якому КМУ пропонує підвищити тютюнові акцизи всього на 11%. Хоча ще в червні до комітету надійшов проект закону, в якому пропонувалося набагато істотніше зростання тютюнових акцизів. Але він так і залишився мертвим документом. Можливо, ситуація справді стала критичною, і різке зростання акцизів не виправдане?

Як нас лякають зростанням контрабанди сигарет

На початку липня компанія TNS повідомила, що, за даними їхнього опитування, у 2013 р. в Україні частка контрабандних сигарет становила 5,9%, а контрафактних - 2,5%, тобто всього нелегальні сигарети займали 8,4% ринку. Правда, звіту про дослідження у відкритому доступі немає, і з допомогою яких методів визначалася зазначена частка, незрозуміло. Та й назвати це дослідження незалежним аж ніяк не можна, оскільки фінансували його тютюнові компанії. Раніше сайт "Імперіал Тобакко" повідомляв: "Дослідження ринку, яке, на замовлення "Імперіал Тобакко", проводить аналітична компанія TNS Ukraine, підтверджує цю тенденцію, - споживання нелегальної тютюнової продукції (сигарети, з яких не було сплачено податки) зросло з 4,20% у жовтні 2011-го до 4,41% у жовтні 2012 р. Слід зазначити, що ця цифра не враховує контрафактну продукцію, яка як мінімум становить 1%". Спираючись на звіт TNS, "Брітіш Амерікан Тобакко Україна" заявила, що обсяг нелегального ринку 2012 р. становив 4,5 млрд сигарет. "Філіп Морріс Україна" через свого представника Т.Карпову стверджує, що у 2013 р. обсяг контрабанди зріс до 6,5 млрд. шт. Таким чином, зростання становило 2 млрд. шт. за рік.

За даними Держстату, у січні-липні 2013 р. виробництво сигарет знизилося на 15%. Тим часом обсяг реалізації тютюнової продукції за січень-травень 2013 р. становив 87,6% від аналогічного періоду 2012 р. Тютюнові компанії пояснюють це очевидне падіння попиту виключно зростанням нелегального ринку. І повторюють той самий висновок - в Україні занадто високі акцизи, легальний ринок валиться, подальше зростання акцизів неприпустиме! Але...

Чи могло припустиме зростання нелегального ринку викликати обвал продажу сигарет?

Згідно з квартальними звітами Philip Morris International, у січні-червні 2013 р. ринок сигарет в Україні зменшився до 37 млрд, що на 4,5 млрд менше, ніж у січні-червні 2012-го. Передбачуване ж зростання нелегального обороту становило лише 1 млрд сигарет за півроку, але й ця оцінка, якщо уважно придивитися, дуже завищена.

За даними TNS, обсяг нелегального ринку 2012 р. становив 4,5 млрд сигарет, а його частка - 5,4% (4,4 контрабанда й 1% контрафакт). Разом обсяг ринку становить: 4,5:0,054=83 млрд, тобто дорівнює обсягу реалізації сигарет в Україні у 2012 р. Однак якщо дані про частку ринку отримано з допомогою опитування споживачів, як заявляє TNS, то рахувати обсяг нелегального ринку треба за обсягом споживання, яке в Україні істотно нижче, ніж обсяг виробництва. Це тому, що контрабанда сигарет із України набагато більша, ніж контрабанда сигарет в Україну.

Оцінювати обсяг споживання допоможуть цифри з сайту "Імперіал Тобакко", де повідомляється: "За даними опитування споживачів у 2010-2012 р., регулярно курять 36% дорослого населення України віком 18-64 роки (приблизно 9,3 млн осіб), викурюючи в середньому 17 сигарет на день. Упродовж останніх двох років частка курців і частота куріння не зазнавали істотних змін". Якщо наведені цифри точні, то за рік в Україні викурюється 9,3х17х365=58 млрд сигарет, з урахуванням курців віком до 18 і за 64 роки, - приблизно 60 млрд. При споживанні сигарет на рівні 60 млрд шт. на рік і реалізації 83 млрд, близько 23 млрд сигарет не споживаються на внутрішньому ринку. Ось їх і вивозять у Польщу та інші країни або в сумках човників, або великими партіями (докладніше - в DT.UA від 22.08.2012).

Якщо реальне споживання становить 60 млрд шт. на рік, а частка нелегального ринку у 2012 р. була 5,4%, то обсяг контрабанди в країну становитиме 60х0,054=3,2 млрд сигарет, на 1,3 млрд менше, ніж намагається показати TNS. Але насправді споживання було ще меншем, бо...

Українці курять менше

Згідно з даними опитування домогосподарств, які щорічно проводить Держстат, у 2010 р. в Україні було 8,7 млн. курців віком за 12 років. А 2012 р. їх кількість знизилася до 8,35 млн.

Рівень поширеності куріння та споживання сигарет знижується й далі, особливо після набрання чинності в грудні 2012 р. законом про звільнення приміщень ресторанів та інших громадських місць від тютюнового диму. Навіть президент Philip Morris International Андре Калантзопулос визнає, що внаслідок запровадження заборони на куріння відбувається загальне зниження рівня споживання тютюнових виробів

Якщо раніше за обідом курець міг непомітно викурити півпачки сигарет, то тепер він виходить раз на годину на перекур. Дехто взагалі перестав курити, і, що важливіше, дедалі менше молодих людей починають курити, чому також сприяла запроваджена у вересні 2012 р. заборона тютюнової реклами. З жовтня 2012 р. пачки сигарет містять великі попередження з картинками, що не тільки внесло свою лепту в процес зменшення куріння в Україні, а й зробило українські сигарети менш популярними серед контрабандистів. Отож зниження реалізації сигарет у 2013 р. частково зумовлене і зниженням контрабандного вивезення українських сигарет із України. Хоча цей обсяг однак залишається дуже великим, і звістки про конфіскацію українських сигарет надходять із далеких країн. Наприклад, у липні 2013 р. 5 т контрабандних українських сигарет вилучили в Італії. А у квітні 2013 р. 4 млн українських сигарет було знищено в Естонії.

Та все ж, чи зросла контрабанда сигарет
в Україну?

Заяви тютюнових корпорацій про "катастрофічне" зростання контрабанди у 2013 р. якось не стикуються з даними митниці: у 2011 р. було виявлено 1763 випадки нелегального ввезення сигарет в Україну, у 2012 р. - 1614, а за перше півріччя 2013 р. - 856. Тобто ситуація за останні два з половиною роки залишається стабільною.

У листопаді 2012 р., у переддень чергової корекції тютюнових акцизів, представник компанії "Філіп Морріс Україна" Олена Калабаня запевняла, що "зростання податкової складової в ціні сигарет недорогого сегменту може становити 0,5-1 грн, що не здатне спровокувати зростання частки контрабандної продукції".

Реально ж прийнята у 2013 р. зміна ставок акцизу привела до зростання податкової складової на суму менше 0,8 грн, а на сигарети ціною вище 11 грн акциз навіть зменшився.

Для зростання контрабанди сигарет в Україну у 2013 р. не було об'єктивних підстав. Вважається, що головною умовою контрабанди є різниця між ставками акцизу та цінами на сигарети в сусідніх країнах. В Україні з 1 січня 2013 р. мінімальна специфічна ставка акцизу (сума на кількість сигарет, незалежно від ціни) зросла на 18%, але при цьому адвалорну ставку (відсоток від ціни) було знижено з 25 до 12% - більш ніж удвічі!

При цьому в наших сусідів ставки підвищилися: у Росії - специфічна на 43%, адвалорна - на 7%; у Молдові - відповідно, на 50 і 25%; мінімальна специфічна ставка в Бєларусі - з 1 січня 2013 р. на 109%, а з 1 липня 2013 р. - ще на 67%. Така ситуація з акцизами тільки зменшить різницю між цінами на сигарети в Україні та сусідніх країнах, а отже, знизить нелегальне ввезення сигарет в Україну.

А ось у 2014 р. ситуація може змінитися. У Росії вже прийнято закон про зростання мінімальної ставки акцизу на 42%, у Молдові - на 50%. Мінфін Бєларусі запропонував законопроект про зростання мінімальної ставки акцизу на 81% на сигарети без фільтра й 45% - на сигарети з фільтром. В Україні ж - усього на 11% на всі сигарети. Якщо ці пропозиції стануть законом, то ставки акцизу на сигарети з фільтром у Росії перевищать українські, а на сигарети без фільтра вони будуть удвічі вищими. Бюджети наших сусідів поповняться додатковими надходженнями, а бюджет України вже цього року може отримати менше коштів, ніж 2012-го. Але найголовніше полягає в тому, що пропоноване урядом і профільним комітетом зростання ставки акцизів усього на 11% не зможе вплинути на зниження рівня куріння в Україні.

Наслідки зростання тютюнових акцизів
у країнах ЄС і Україні

Представники тютюнових компаній не втомлюються повторювати, що зниження обсягів виробництва пояснюється не зменшенням споживання сигарет серед населення, а зростанням пропозицій дешевої неврахованої продукції на ринку. Однак цю думку було переконливо спростовано дослідженням, профінансованим корпорацією "Філіп Морріс". Європейська маркетингова фірма KPMG упродовж кількох років вивчала ринки сигарет у всіх 27 країнах Євросоюзу. Дані більш ніж очевидні й свідчать про результативність політики контролю над тютюном у ЄС, включно з різким підвищення акцизів. У 2007-2012 рр. загальний обсяг споживання сигарет у ЄС знизився з 720 млрд шт. до 593 млрд шт., або на 127 мільярдів сигарет, при цьому зростання контрабанди й контрафакту компенсувало тільки 5 млрд, або 4% від цього зниження.

Але, хто оплачує звіт, той і замовляє прес-релізи, і ЗМІ повідомили тільки новину про щорічне зростання частки нелегального продажу сигарет. І справді, ця частка зросла з 8,3% 2006 р. до 11,1% 2012 р., однак головною причиною цього зростання було не збільшення обсягів контрабанди, а різке зниження легального споживання, що добре видно з наведеного рисунка.

І в Україні тютюнові компанії воліють говорити про частку контрабанди, добре знаючи, що легальний продаж сигарет в Україні стрімко знижується. У 2008 р. було продано 125 млрд сигарет, а в 2012-му - 83 млрд, і абсолютно очевидно, що нелегальне ввезення та контрафакт не можуть пояснити такого зниження продажів.

А пояснення просте: українці не такі дурні. Ми знаємо, що куріння небезпечне для нашого здоров'я та благополуччя, і коли держава вживає заходів, які довели свою ефективність у багатьох країнах, ми поводимося так само, як і громадяни інших держав: перестаємо курити або хоча б куримо менше. А серед молоді куріння стає взагалі немодним.

Ціна життів - акциз

Візьмімо приклад сусідньої Болгарії. Після приєднання до ЄС ця країна була змушена різко підвищити тютюнові акцизи. У першій половині 2000-х там щорічно продавалося понад 20 млрд сигарет, а останніми роками - лише 11 млрд. Однак доходи бюджету при цьому зросли з 690 млн євро 2007-го до
925 млн євро 2012 р. Але доходи, як вважає колишній міністр фінансів Болгарії Симеон Дянков, - не головне, здоров'я - важливіше. Він заявив, що з початку переходу до демократії середня тривалість життя зросла на 7 років завдяки подвоєнню бюджету на охорону здоров'я та швидкому зниженню рівня куріння.

В Україні, за даними Держстату, середня тривалість життя подовжилася у 2008-2012 р. з 68 до 71 року, причому найвищі темпи зростання спостерігалися у 2009-му і 2010 рр. Саме в ті роки, коли в країні різко підвищили тютюнові акцизи. Нинішнього року влада України знову має всі можливості для підвищення доходів бюджету і зростання тривалості життя в країні. Але поки що можливості залишаються нереалізованими....