ЖИТТЯ З ЧУЖОЮ РУКОЮ

Автор : Оксана Приходько
10 листопада 00:00

Клінт Халлам два роки тому ввійшов в історію як людина, якій уперше пришили чужу кисть замість втраченої внаслідок нещасного випадку...

 

Клінт Халлам два роки тому ввійшов в історію як людина, якій уперше пришили чужу кисть замість втраченої внаслідок нещасного випадку. Зараз він, схоже, знову ввійде в історію, проте вже як людина, що вперше зажадала ампутувати пришиту йому чужу кінцівку.

Молодий новозеландець відбував дворічний термін у в’язниці за шахрайство, і під час роботи на циркулярній пилці йому «зажувало» руку. Міжнародна бригада кращих хірургів світу віртуозно провела унікальну операцію, результати якої мали вселити надію в душі багатьох інвалідів. Проте невдовзі після операції пацієнт, який тоді вже вийшов на волю, перестав вживати препарати, що пригнічують відторгнення чужорідної тканини. Він постійно скаржився на діарею та лихоманку, а також стверджував, що відчуває психічний дискомфорт через необхідність жити з чужою рукою. «Я постійно відчував свою ментальну відокремленість від неї, — поскаржився Халлам в інтерв’ю британській газеті The Time. — А коли розпочався процес відторгнення, я усвідомив, що це взагалі не моя рука. Якщо мені доведеться з цим боротися до кінця мого життя, то краще взагалі залишитися без руки».

Нейді Хакім, один із хірургів, який брав участь у безпрецедентній операції, не приховує свого розчарування її результатами. «Ми дали йому унікальний шанс, а він його вперто не хотів використовувати, — каже пан Хакім. — Мені дуже жаль його, всіх нас і всіх тих, хто віддав йому так багато і для кого він став дуже поганим прикладом. Кандидата на таку операцію добирали надзвичайно ретельно, і все ж ми вибрали непідходящого пацієнта». Останній аналіз крові не виявив жодних слідів імуносупресорів, які необхідні для повноцінного приживлення трансплантату.

Оксана ПРИХОДЬКО за матеріалами зарубіжної преси