ВООЗ ОГОЛОШУЄ ВІЙНУ ОЖИРІННЮ

Автор : Оксана Приходько
04 липня 00:00

Домігшись суттєвих перемог у своїй багаторічній боротьбі з тютюновими компаніями, Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила «хрестовий похід» проти надлишкової ваги...

 

Домігшись суттєвих перемог у своїй багаторічній боротьбі з тютюновими компаніями, Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила «хрестовий похід» проти надлишкової ваги. Власне, зв’язок (статистичний) між цими двома ворогами здоров’я очевидний: в Америці через захворювання, викликані тютюнопалінням, щороку вмирають 400 тисяч чоловік, а через причини, пов’язані з надлишковою вагою, — 300 тисяч. Дані ВООЗ свідчать, що «епідемія опасистості» з катастрофічною швидкістю поширюється всім світом. Так, ще 1995 року у світі налічувалося 200 мільйонів чоловік із надлишковою вагою, проте вже 2000-го їхня кількість сягнула 300 мільйонів, а серед них — і 18 мільйонів дітей у віці до п’яти років.

Бити на сполох із приводу нової глобальної напасті ВООЗ почала ще на початку 1990-х років, однак програма з комплексного вирішення цієї проблеми «дозріла» лише зараз. Жодних рекомендацій із приводу «чудодійних пігулок», нічого революційно нового: головне — збалансоване харчування і регулярне фізичне навантаження. Однак уся складність полягає в тому, що серед американців, які прославилися не лише своїми габаритами, а й культом здорового способу життя, лише три відсотки дотримуються рекомендації дієтологів з відсоткового співвідношення споживаних овочів, фруктів, зернових і м’ясомолочних продуктів, зате 40% геть уникають будь-якого фізичного навантаження.

Утім, рекомендаціями щодо здорового способу життя ВООЗ обмежуватися не збирається. Її представники вже зустрілися з керівниками найбільших продуктових компаній світу, таких, як Unilever, Coca-Cola, PepsiCo, Nestle і McDonald’s. І навіть заявили про досягнуті домовленості. Зате з членами Асоціації цукровиробників домовитися поки не вдалося: рекомендація медиків обмежити споживання цукру може серйозно підірвати їхній бізнес. Певне занепокоєння висловили також представники 77 країн, переважно тих, що розвиваються, основними статтями експорту яких є цукор і пальмова олія.