Вірус атеросклерозу

23 грудня 00:00

Співробітники лабораторії герпес-вірусів НДІ молекулярної біології ДНЦ вірусології і біотехноло...

 

Співробітники лабораторії герпес-вірусів НДІ молекулярної біології ДНЦ вірусології і біотехнології «Вектор» та НДІ патології кровообігу досліджували роль різних герпес-вірусів в утворенні атеросклеротичних бляшок. Учені дійшли висновку, що на розвиток атеросклерозу та ішемічної хвороби серця незаперечно впливає цитомегаловірус, і зняли обвинувачення з вірусу простого герпесу.

Віруси, про які йдеться, а також їхніх родичів із сімейства герпес-вірусів можна знайти в організмі практично кожного землянина. На думку багатьох учених як у Росії, так і за кордоном, герпес-віруси, що можуть перебувати в організмі надзвичайно довго, відповідальні за утворення атеросклеротичних бляшок у стінках судин серця під час коронарної хвороби. Найімовірнішими кандидатами на цю роль учені називають цитомегаловірус і вірус простого герпесу 1-го типу — ВПГ-1. Так, група російських медиків під керівництвом академіка РАМН Анатолія Воробйова виявила, що рецидиви атеросклерозу, такі як трансмуральний інфаркт міокарда та ішемічний мозковий інсульт, збігаються зі спалахами інфекції, викликаної вірусом простого герпесу, який в організмі хворих на атеросклероз трапляється частіше і в більших кількостях, ніж у здорових.

Новосибірські вчені провели незалежне дослідження. Вони застосували найсучасніші й найчутливіші методи ДНК-гібридизації, полімеразної ланцюгової реакції та імуннохімічної ідентифікації вірусів і тому отримали точніші, на їхню думку, результати.

Вони не сумніваються в тому, що зв’язок між патологічним атеросклеротичним процесом під час ішемічної хвороби серця та цитомегаловірусною інфекцією існує.

Академік А.Воробйов рекомендує лікувати склеротиків антигерпетичними препаратами й засобами, які зміцнюють імунітет, а також підкреслює, що не слід забувати і про інших інфекційних агентів, від яких також може залежати формування хвороби. Передусім це стосується хламідій, хелікобактера, рикетсій і пріонів.