ВАКЦИНАЦІЯ: ЧАС ЗАТЯГТИ ПАСОК

Автор : Оксана Приходько
08 лютого 00:00

Кампанія з масової вакцинації дітей у країнах, що розвиваються, розпочата 1985 року Всесвітньою організацією охорони здоров’я разом із Unicef, принесла суттєві результати...

 

Кампанія з масової вакцинації дітей у країнах, що розвиваються, розпочата 1985 року Всесвітньою організацією охорони здоров’я разом із Unicef, принесла суттєві результати. На початку 1990-х років щепленими проти найнебезпечніших дитячих хвороб виявилися 70 відсотків дітей. Проте тепер частка хлопчиків і дівчаток, які отримали щеплення проти дифтерії, коклюшу, правця, туберкульозу і корі навіть за даними офіційної статистки скоротилася до 56 відсотків. При цьому експерти стверджують: насправді щеплених дітей у країнах, що розвиваються, і того менше.

Причиною такого скорочення обсягів вакцинації є зменшення фінансування відповідних програм багатими країнами, де діти отримують щеплення не тільки від перелічених вище захворювань, а й від жовтої лихоманки та гепатиту В. Ці щеплення досить дорогі, і дозволити собі їх можуть лише багаті країни, попри те, що там ці захворювання зустрічаються відносно рідко, тоді як у бідних державах вони є основною причиною менінгіту та інших страшних ускладнень, які часто призводять до смерті.

Для виходу з ситуації, що склалася, 1999 року був створений Глобальний альянс вакцинації та імунізації, покликаний об’єднати зусилля міжнародних і національних організацій з охорони здоров’я, філантропів і фармацевтів. На наступний рік Мелінда і Білл Гейтси пожертвували в спеціальний фонд вакцинації 750 мільйонів доларів. Ще 250 мільйонів доларів надійшло в цей фонд від урядів різних країн. Проте для того, щоб хоча б повернутися на рівень 80-відсоткової вакцинації, фонду не вистачає ще 750 мільйонів доларів.

На даний момент фонд прагне стабілізувати ситуацію в тих державах, де складається особливо драматична ситуація. Серед найзапекліших точок — Нігерія і більшість країн Східної Африки. Крім того, 40 мільйонів доларів буде виділено Китаю, що дозволить вакцинувати від гепатиту В дітей, які проживають у сільській місцевості. А їх частка становить 40 відсотків від усього дитячого населення країни.

за матеріалами зарубіжної преси