Вакцина-таблетка

19 серпня 00:00

Нову, більш зручну, безпечну й ефективну вакцину від грипу розробляють учені із Санкт-Петербурга. Це щеплення за рекомендацією лікаря кожен зможе зробити собі сам...

 

Нову, більш зручну, безпечну й ефективну вакцину від грипу розробляють учені із Санкт-Петербурга. Це щеплення за рекомендацією лікаря кожен зможе зробити собі сам. Оскільки покласти в рот таблетку і потримати її в роті, поки та не розтане, — справа нехитра.

Така вакцина, на думку авторів, навіть більш ефективна, аніж усі відомі. До її складу вчені запропонували вводити так званий ад’ювант — підсилювач дії вакцини. У його ефективності дослідники вже переконалися: попередня, розроблена ними ж, вакцина «краплі в ніс» із тим же ад’ювантом уже на стадії клінічних випробувань. Перші добровольці випробують її в ході клінічних досліджень уже цієї осені.

Найважливіший компонент нової вакцини — це оригінальний імуностимулятор кораубан. Його правильна назва — стимулятор імуногенезу індуктор гамма-інтерферону. Це близький родич звичайної целюлози — теж полісахарид, тільки дещо іншої будови. Виробляють його «спеціально навчені» мікроорганізми, а слугує він для того, щоб підсилити дію вакцини.

Кораубан «скликає» туди, куди потрапив знезаражений вірус, спеціальні клітини, призначені для знищення чужинців, і представляє їм ворога. У результаті організм посилено виробляє захист — особливі білки (антитіла) та клітини, націлені на образ ворога. Важливим є те, що в результаті у людини виробляється так званий місцевий клітинний імунітет, причому він дуже тривалого і широкого спектра дії — не тільки проти вакцинних, що використовуються, й існуючих епідемічних вірусів, а й проти збудників майбутніх епідемій. І, між іншим, саме в області носа та горлянки, із ураження якої починається хвороба. У перші дні грип зазвичай протікає без нежиті.

«Поєднання в одному препараті кораубану та вакцинних вірусів призводить до синергізму їхньої дії, — розповідає керівник проекту професор Олег Кузнєцов. — Це виявляється в збільшенні раннього синтезу загального інтерферону, що є чинником посилення неспецифічної резистентності організму до бактеріальних і вірусних інфекцій. Очевидно, препарат можна буде застосовувати для екстреного захисту не тільки від грипу, а й інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. Такого захисту вистачить на тиждень, далі починає з’являтися специфічний захист від грипу».

Нарешті, у складі таблеток є ще й речовини, які забезпечують стабільність вакцини-таблетки протягом року.

Перші результати випробувань у клініці вчені отримають не раніше наступної весни. Та й то це будуть краплі у вигляді аерозолю, а не таблетки. Але в успіху автори переконані. На лабораторних тварин вакцина продемонструвала високу ефективність і виявилася зовсім не токсичною. Дослідники думають, що «прищеплюватися» такою вакциною знадобиться раз у кілька років.