Стрес заразний, як застуда

16 грудня 14:46

По суті, йдеться про «пасивний стрес», і останнє дослідження вчених з Гавайського університету підтверджує його небезпеку.

 

По суті, йдеться про «пасивний стрес», і останнє дослідження вчених з Гавайського університету підтверджує його небезпеку. Стрес поводиться як хвороба: є первинний носій, і він «інфікує» інших, котрі тримають стрес у собі доти, доки він не вибухне, «заражаючи» оточуючих.

«Ваш шеф приїжджає в офіс стурбований - і у вас автоматично наростає хвилювання. Ваш чоловік чи ваша дружина сідають за стіл, починають розповідати вам про свої проблеми на роботі - і вашу вечерю зіпсовано. Не йдеться про просту нетерпимість: у цьому разі вас опановує стрес. Він передається організму безпосередньо від того, хто поруч із вами, так само, як застуда. Хоч би яким надмірним видалося це порівняння, саме так усе й відбувається. Колеги по роботі з їхніми скаргами, наріканнями на родичів, діти, що переживають через іспит, - усе це впливає на настрій, а отже, зачіпає безпосередньо вашу нервову систему й психіку.

Найчастіше цей феномен вражає жінок - імовірно тому, що жінка емоційно більш сприйнятлива до страждань інших. Проблема полягає в тому, що коли негативних емоцій доводиться зазнавати неодноразово, вони присипляють здатність опиратися й змушують «заражену» особу сприймати їх як власні», - зазначає автор статті Сара Фікочеллі.

Джерело: La Repubblica