ЩИТ ПРОТИ ВІРУСІВ І БАКТЕРІЙ

Автор : Оксана Приходько
10 травня 00:00

Дві американські компанії розробляють нині нову методику обробки донорської крові. Вона повністю...

 

Дві американські компанії розробляють нині нову методику обробки донорської крові. Вона повністю виключить можливість передачі під час переливання крові будь-яких вірусних або бактеріологічних захворювань, навіть тих, про які медицині поки ще невідомо. Якби ця методика була в арсеналі медиків 25 років тому, до того, як відкрили вірус імунодефіциту людини, то епідемія СНІДу не спалахнула б.

Суть даної методики в тому, що донорську кров обробляють спеціальним хімікатом, який під впливом ультрафіолетового світла зв’язується з нуклеїновими кислотами, перешкоджаючи їхній подальшій реплікації. У такий спосіб можна обробляти не лише плазму крові, а й без’ядерні еритроцити та тромбоцити. А от ДНК і РНК вірусів і бактерій будуть при цьому повністю виведені з ладу. Правда, проти пріонів цей метод безсилий.

Утім, у нової методики, яка зараз проходить клінічні випробування, можуть виявитися й інші недоліки. Передусім — дорожнеча й недостатня потужність, що можуть істотно обмежити її масове застосування. Крім того, поки що не зовсім зрозуміло, чи не викликають надлишки хімікату небажані реакції зв’язування нуклеїнових кислот в організмі реципієнта.

за матеріалами зарубіжної преси