ПУХЛИНА? ЗАМОРОЗИТИ!

Автор : Оксана Приходько
14 червня 00:00

Ідея обмеження росту злоякісних утворень шляхом блокування кровоносних судин, що ведуть до них, виникла кілька років тому і вважалася дуже перспективною...

 

Ідея обмеження росту злоякісних утворень шляхом блокування кровоносних судин, що ведуть до них, виникла кілька років тому і вважалася дуже перспективною. Як відомо, ракові пухлини продукують спеціальні речовини, які стимулюють ріст кровоносних судин, що забезпечують новотвори дедалі більшою кількістю кисню й поживних речовин. Без такого додаткового постачання інтенсивний ріст пухлини неможливий. Тож ідея фахівців із Бостонського дитячого госпіталю створити препарати, спроможні блокувати ріст кровоносних судин, негайно знайшла безліч послідовників. Нині клінічні випробування проходять уже 66 препаратів такої дії. Але донедавна жоден із них не дав обнадійливих результатів. І лише поява препарату Avastin знову привернула загальну увагу до методу, який отримав назву антиангіогенезису.

Новий препарат виявився настільки ефективним, що його клінічні випробування, можливо, завершаться навіть раніше, ніж очікувалося. В онкологічному центрі університету штату Індіана у хворих з останньою стадією раку нирки погіршення стану та прогресу захворювання не відзначалося навіть через п’ять місяців після початку лікування цим препаратом, тоді як серед тих, хто отримував плацебо, неминучий кінець наставав уже через два місяці. Вже розпочато клінічні випробування цього препарату з хворими на рак грудей і прямої кишки. Хоча, слід зазначити, у хворих на рак легенів цей препарат викликав летальні геморагії, а також небезпечне підвищення кров’яного тиску, головний біль і утворення тромбів. Утім, при раку нирок такі явища не спостерігалися.

Успішні випробування нового препарату передбачають цілком новий підхід до лікування ракових утворень. У цивілізованому світі дедалі більше пухлин виявляють ще до появи симптомів захворювання. У таких випадках хірургічне втручання і/або хіміотерапія призначаються для того, щоб не допустити подальшого росту новоутворення. Інколи цієї мети досягають занадто високою для здоров’я пацієнта ціною. А метод антиангіогенезису дозволить «заморозити» пухлину на тій стадії, коли вона ще не є небезпечною для організму. А в більш запущених випадках цей метод дозволить дати перепочинок від хіміотерапії, значно знизивши надходження в організм украй токсичних речовин.