ПІД ПРИЦІЛОМ Т-КЛІТИНИ

Автор : Олена Позняк
04 жовтня 00:00

Ніхто не знає, чому відбуваються порушення в імунній системі, що призводять до виникнення аутоіммунних розладів...

 

Ніхто не знає, чому відбуваються порушення в імунній системі, що призводять до виникнення аутоіммунних розладів. Хоча принаймні один «винуватець» даного процесу відомий — це так звані Т-клітини. При діабеті першого типу (так званий інсулінзалежний діабет) Т-клітини руйнують клітини підшлункової залози. При розсіяному склерозі вони проходять крізь гематоенцефалічний бар’єр, що захищає мозок, і руйнують зовнішню оболонку нервових клітин. Якщо Т-клітини дезактивувати, руйнівний процес можна уповільнити, а то й зовсім зупинити. Саме на цьому заснована наукова праця, попередні результати якої нещодавно опублікував New England Journal of Medicine.

Дослідники створили антитіла, спрямовані на Т-клітини, і протягом двох тижнів уводили їх 12 діабетикам. Іншим 12 пацієнтам призначили звичайне лікування, застосовуване при такому захворюванні. Через рік при обстеженні виявили, що процес розвитку захворювання зупинився у дев’яти пацієнтів, яким вводили антитіла. Однак їм усе ще доводиться приймати інсулін через необоротні процеси, що почалися ще до початку «антитільної» терапії. Що стосується другої групи пацієнтів, то тут не лише не відзначили позитивну динаміку, а й констатували зміни в гірший бік.

Найважливішим у даних результатах, говорить Джефрі Блюстоун, імунолог з Університету Каліфорнії, є те, що «таким чином можна в корені змінити імунну систему, не використовуючи при цьому тривалу терапію». Інакше кажучи, імунна система може бути відновлена.

Проте у нової методики є й побічні ефекти. У деяких пацієнтів спостерігалися жар, шкірні висипання й анемія. Теоретично існує можливість, каже доктор Кевін Херолд, провідний експерт Колумбійського університету, що такий метод лікування може підвищити ймовірність виникнення раку. Проте дослідники продовжують роботу і збираються з’ясувати: чи дійсно повторний курс двотижневого лікування кожні шість або 12 місяців поліпшить отримані результати. Також вони планують випробувати даний метод лікування на хворих із діагнозом ревматоїдний артрит, що виник унаслідок псоріазу.

Лікарі мають вивчити ще багато спірних питань, пов’язаних із лікуванням аутоімунних розладів, однак останні результати в даній галузі свідчать про те, що медики на правильному шляху.