НЕДАЛЕКА ПОДОРОЖ ПО ЗДОРОВ’Я

06 вересня 00:00

Лікування й відпочинок на термальних джерелах нашої сусідки Угорщини — лікувально-оздоровчий, а в сьогоднішньому угорському формулюванні — «здоровий» туризм — один із найбільш популярних та перспективних...

 

Лікування й відпочинок на термальних джерелах нашої сусідки Угорщини — лікувально-оздоровчий, а в сьогоднішньому угорському формулюванні — «здоровий» туризм — один із найбільш популярних та перспективних. Природа, обділивши Угорщину корисними копалинами, з лишком компенсувала це цілющими джерелами. Тутешні мінеральні — гарячі (від 30 до 70 °С) і холодні — води допомагають при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, хвороби Бехтерєва, посттравматичних станах, ревматизмі, подагрі, дерматологічних та гінекологічних захворюваннях.

Характерно, що при цьому в країні практично немає санаторіїв, у нашому розумінні цього слова. Окрім водолікарень амбулаторного типу, куди приходять на огляди, процедури чи просто посидіти в гарячій воді, на угорських курортах побудовано комфортабельні готелі, які мають власні мінеральні басейни, діагностичні й фізіотерапевтичні відділення, лікарів-консультантів. Філософія проста: людина видужує швидше, коли її оточують не лікарняні стіни, а вир повноцінного життя.

Кожен курорт має все для відпочинку: басейни з водою різної температури і мінералізації для дітей і дорослих, водні атракціони, спортивні майданчики і, знову ж таки, мережа ресторанів, дискотек тощо. Ряд угорських курортів, насамперед Хайдусоболо, Дебрецен, Егер, уже завоювали популярність українців: сюди організують групові тури для дітей улітку, індивідуальні тури за медичними показаннями. Важливо, що вартість відпочинку на водах в Угорщині порівнянна з відпочинком на Чорноморському узбережжі Криму.

Окрім джерел, в Угорщині, у районі озера Балатон, є унікальне термальне озеро Хевіз із цілющою радоновою водою, а також підземні, печерні теплі озера неподалік Балатону (Тапольца) і в гірському масиві Бюкк (Мішкольц—Тапольца). Про ці курорти ми й розповімо докладніше.

Озеро Хевіз — найбільше тепловодне озеро в Європі. Його площа — 49 тис. кв. метрів, що дозволяє прийняти всіх бажаючих навіть у літній період. Глибина озера біля берегів порівняно невелика — близько півтора метра, а над центральною вирвою джерела — до 38 метрів. Це джерело дає на добу 86 мільйонів літрів свіжої термальної води, завдяки чому в озері за 28 годин відбувається повний водообмін. Водовідвідні канали з’єднують Хевіз із розміщеним за п’ять кілометрів Балатоном.

Лікувальний вплив води озера Хевіз відомий із часів Римської імперії. В околицях озера знайдено фрагменти римських купалень, що датуються II—III століттями нашої ери. 1795 року на березі озера було побудовано першу купальню і грязелікарню, де почалося використання води та лікувальної грязі з дна озера відповідно до вимог медичної науки того часу. Зараз на березі Хевіз діє державна ревматологічна клініка, багато відділень якої мають більш ніж двохсотрічну історію.

Найефективніша частина лікування на курорті Хевіз — лікувальні купання в озері. Серед інших бальнеологічних курортів Угорщини Хевіз вигідно вирізняється м’якістю фізіологічної дії термальних вод на організм людини, що обумовлено низкою чинників. Тривалість купального сезону порою року не обмежена. Різниця лише в температурі води: влітку 33—35°С, узимку, за мінусової температури повітря, — 24—26 °С. У закритих купальнях над центральною частиною озера температура води і взимку становить 30 °С. Така температура не викликає ні перегріву, ні переохолодження організму і дозволяє перебувати у воді триваліший час, ніж у лікувальних купальнях із теплішою водою. Особливо це важливо при післяопераційній відновлювальній терапії і посттравматичній реабілітації. Під час лікувальних купань добре розслаблюються сполучні м’язи, суглоби, поліпшуються рухи. Важливим лікувальним чинником є й гідростатичний тиск води. Він викликає збільшення обсягу крові, що надходить у периферичні кровоносні судини, стимулює працездатність серцевого м’яза. Це допомагає поліпшити венозний кровообіг, лімфотечію і в результаті сприяє зникненню набряків і запалень.

Хімічний вплив на організм обумовлено впливом розчинених у воді озера біологічно активної сірки й інших мінеральних елементів, а також наявністю в ній біогенних чинників — гумінових речовин, естрогенів.

Одним із високоефективних лікувальних чинників курорту Хевіз є торф’яні грязі, що покривають дно озера більш ніж метровим шаром. Їхня мікрофлора в незначній кількості виробляє антибіотики, завдяки чому в озері не водяться патогенні бактерії і синьо-зелені водорості. До складу грязей входять органічні речовини — продукти гуміфікації рослинних решток, мінеральні сполуки, речовини, що хімічним складом багато в чому повторюють склад води озера, гормоно- і вітаміноподібні речовини. Грязі інтенсивно впливають на організм, і якщо для купання в озері достатньо купити вхідний квиток, то грязьові процедури (аплікації, обгортання) призначаються лише лікарем.

Окрім лікувальних купань, вода озера Хевіз рекомендується для пиття при недостатній шлунковій кислотності та хронічних гастритах.

При лікуванні опорно-рухового апарату, а також серця та судин використовується і термальна вода печерних джерел Мішкольц-Тапольци. Треба сказати, що тутешні води не такі цінні з погляду лікування: у складі води є йод, бром, калій, радон, однак мінералізація невисока. Але краса тутешніх джерел, захованих під потужним природним склепінням гори, вигадливо освітленим, багато оздобленим карстовим мереживом, перетворює водні процедури на справжню пригоду. Повітря в печерних коридорах насичене парами, абсолютно позбавлене хвороботворних бактерій, — мабуть, навіть важливіший лікувальний чинник при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, ніж вода. Поруч із печерними купальнями працює фізіотерапевтичне відділення, спектр послуг якого щороку розширюється.

Протягом останніх двох років у рамках проекту Сечені, який забезпечує державну фінансову підтримку значимим у масштабах країни об’єктам, Угорщина розвиває свої курорти особливо активно. Це необхідно, оскільки термальні води «розкрученої» Чехії, сусідніх Словаччини та Румунії становлять серйозну конкуренцію Угорщині в залученні туристів. Якщо Українська держава справді усвідомить, що скарби її надр, особливо Прикарпаття і Закарпаття, — не лише один із ключів до оздоровлення нації, а й надзвичайно привабливий туристичний об’єкт, Україна поповнить цей перелік. Поки що ефективне лікування і якісний відпочинок за прийнятними цінами та без візової тяганини укладаються у формулу законного успіху угорської бальнеології у дедалі більшої кількості українських мандрівців по здоров’я.