Музика замість ліків

30 червня 00:00

Американські вчені з’ясували, що в людей, які слухають музику, зменшуються хронічні болі та депресії...

 

Американські вчені з’ясували, що в людей, які слухають музику, зменшуються хронічні болі та депресії. До того ж музика допомагає людині контролювати свій біль і не почуватися безпорадною.

Для експерименту науковці запросили пацієнтів (середній вік — близько 50 років), які лікували хронічні захворювання в клініках Огайо. Дослідники розділили їх на три групи: у двох із них слухали музику, а третя група була контрольною. Ті хворі, котрі слухали музику щодня по годині, твердили, що їхній фізичний та психологічний стан помітно поліпшився.

Учасники експерименту страждали від різноманітних захворювань (остеоартрит, проблеми з хребтом, ревматоїдний артрит) у середньому по шість з половиною років. Більшість із них скаржилися, що біль поширився і на інші частини тіла. Перед початком дослідження учасники визначили свій звичайний біль у шість балів за десятибальною шкалою, а найдужчий біль — у 9 балів. Добровольці з музичних груп вели щоденник спостережень за болем. У першій групі учасники самі вибирали улюблену музику — це була поп-музика, рок, повільні мелодії та звуки природи, які традиційно використовують для релаксації. Друга група слухала музику дисків, відібраних ученими, серед яких були джаз, фортепіано, симфонічний оркестр, арфа та синтезатор. Учасники музичних груп повідомили, що через тиждень їхній біль зменшився (на 12—21%), а в контрольній групі біль, навпаки, збільшився на 1—2%. У «музикантів» також зменшилася депресія (19—25%) і відчуття безпорадності (9—18%), на 5—8% з’явилося більше сил. За словами вчених, в обох музичних групах були зафіксовані відчутні поліпшення. І хоча ефект у цих двох групах трохи відрізнявся, ця відмінність була несуттєвою.

У своїх попередніх дослідженнях учені довели: якщо протягом 45 хвилин перед сном слухати тиху музику, то сон буде набагато кращим.