Лабіринт і краса, або Як я знайшла нитку Аріадни

Автор : Матільда Мрачковська
06 травня 00:00

Я заблукала. В лабіринті інформації про косметологію. Ні-ні, я зовсім не з тих, хто зайнятий лише собою, коханою, і щоранку з острахом вишукує на обличчі ознаки старіння...

 

Я заблукала. В лабіринті інформації про косметологію. Ні-ні, я зовсім не з тих, хто зайнятий лише собою, коханою, і щоранку з острахом вишукує на обличчі ознаки старіння. Навіть у юності, на відміну від подруг, не ридала в подушку й не билася в істериці від того, що «ніс завеликий», а «ці вугрі мене в могилу зведуть». У мене таких проблем просто не було. Слава Богу, зовнішністю не обділена і до стресів стійка. Інакше ніколи не досягла б успіху в бізнесі, випередивши чимало представників сильної статі. Та пресингу середовища (одна відверта розмова з податковим інспектором еквівалентна спробі переконати крокодила стати вегетаріанцем), оцінюючих поглядів партнерів по бізнесу — не уникнути. До того ж після автомобільної аварії виникла в мене проблемка. А я людина справи. Якщо виникла — потрібно її розв’язати. Взявшись до діла, я вперше в житті... заблукала! Як дівчинка в зачарованому місті. Або в лабіринті. І блукала, поки не знайшла рятівну нитку. Та спочатку про блукання.

З безвиході «омолоджувальної косметики» я вибралася швидко. Чудодійні креми та інші примочки, що їх так настирливо рекламують жіночі журнали — у кращому разі нешкідлива забавка, елемент стилю життя. Щоб на дозвіллі було про що з подружкою побалакати: «Ой, мій візажист мені та-а-акий крем порадив, ним лише Кідман користується...» Інформація про інгредієнти, їхню біологічну активність, вплив на фізіологічні процеси у шкірі є неповною і суперечливою.

Скільки я витратила на телефонні переговори і які тільки салони та клініки не відвідувала! Косметологи діляться на «розумників» і «казкарів». Перші зустрінуть вас так (навмисне на диктофон записала): «До головних морфофункціональних ознак старіння шкіри відносять зниження синтетичної активності фібробластів, зміну стану міжклітинного матриксу за рахунок зниження синтезу колагену і, відповідно, його вмісту в дермі».

Другі весело щебетатимуть і годуватимуть вас кумедними байками з життя медиків і пацієнтів, улесливо навіваючи немудру установку: тільки вони, віртуозні, численними дипломами відзначені, виліплять із вас непідвладну зів’яненню богиню.

Чимало я дізналася про велику справу омолодження. Про різноманітні види пілінгу шкіри, ін’єкційну контурну пластику м’яких тканин, лікування препаратами ботулінічного токсину, ліпосакцію...

Насторожило: про переваги методик мені розповідали охочіше, ніж про недоліки. А вони є. Наприклад, ін’єкції гелів не виправляють наслідки гравітаційного птозу. А іноді їх уведення посилює дефект. Введення препаратів ботулінічного токсину з метою корекції носогубних складок або у виличну ділянку для досягнення ліфтингу дає короткочасний ефект і поєднується з ризиком ускладнень. Фенолові пілінги, лазерне шліфування та механічна дермабразія дають явний ефект підтяжки тканин, проте важко переносяться і можливі серйозні ускладнення.

У багатьох салонах обіцяли вирішити «практично будь-яку косметологічну проблему» з допомогою «революційної мезотерапії». При цьому деякі «мезотерапевти» навчилися вирішувати мої проблеми на експрес-курсах за один-два дні, а деякі препарати не пройшли клінічних випробувань і не дозволені для застосування як лікарські засоби для внутрішкірного та підшкірного введення. У кращому разі — відсутність ефекту, у гіршому — розвиток тяжких ускладнень.

Ще бійтеся «спеців», котрі демонструють фото, на яких зображені стрункі діви після «безболісної» ліпосакції — видалення з їх організмів до тридцяти кіло жиру без будь-яких негативних наслідків. А вони трапляються. Наприклад, деформації шкірного покриву у вигляді воронкоподібного впинання. І тоді шкіра матиме такий вигляд, ніби в неї стріляли з дробовика. Виправити таке ой як важко.

Щось я все-таки дізналася. Тільки так і не знайшла тих, кому могла б довіритися... Боже мій, як я відразу про це не подумала? Звісно, людина мудрішає зі старістю, але до тої старості — тьху-тьху-тьху! — ще жити й жити. В бізнесі я ніколи не встановлюю контактів із можливим партнером, поки не добуду про нього всю інформацію. Насамперед від відомих мені людей, які вже працювали з ним. У випадку з косметологами, я від початку обрала хибний шлях. А треба було — саме так! — треба було «включити розвідку» і знайти приблизно моїх років жінку, котра успішно розв’язала схожу проблему. І мені вдалося її знайти.

Коли дізналася, скільки їй років — здивувалася. Старша за мене, а на вигляд... Уперше в житті я закомплексувала. Ольга (так її звуть) розповіла, що першим із питанням вибору спеціаліста для лікування зіштовхнувся її чоловік. Косметолог йому не був потрібен, але фірма, яку рекомендував йому шеф, надає не лише косметологічні послуги. На Заході досить поширена практика — вирішувати проблему клієнта комплексно, залучаючи спеціалістів із різних клінік і медичних центрів. Тобто пропонується індивідуальний курс лікування, що враховує всі особливості вашого організму.

Моя співрозмовниця не домоглася бажаного ефекту в косметосалонах, оскільки лише косметологічних засобів було замало. Тобто, якщо в клієнта негаразди з печінкою, то колір обличчя йому не поліпшать ні найсучасніші пілінги, ні косметичні операції... Ольга звернулася у фірму, що допомогла чоловікові, і, за її словами, «одержала більше, ніж хотіла». Пам’ятаєте рекламні фотографії «до та після» у матеріалах про послуги косметологів? Мене вони теж ніколи не переконували. Як і фото, що їх бачила в різних салонах. А от коли вона показала свої фото «до», а я вдивлялася в неї «після», то мимоволі замислилася. Зателефонувала в Баден-Баден і... вловила нитку.

З’ясувала: фірма «Аріадна» створена лікарями з досвідом роботи в клініках Німеччини і спеціалізується на плануванні й організації індивідуальних діагностичних і лікувально-профілактичних медичних програм. Її лікарі тісно співпрацюють з кращими німецькими фахівцями. Охоплення широке: кардіологія і кардіохірургія; порожнинна та мікрохірургія; пластична та лазерна хірургія; внутрішні хвороби; урологія і гінекологія; нейрологія, психіатрія і нейрохірургія; офтальмологія й отоларингологія; ортопедія і ревматологія; радіологія тощо. Співпрацюють також із університетськими клініками та науково-дослідними центрами; діагностичними й лабораторними центрами, де ведуться дослідження на клітинному та генетичному рівнях для виявлення схильностей до певних захворювань і ранньої діагностики. Що ж до виконання моїх бажань, то далеко не повний перелік послуг такий: моделювання губ із використанням різноманітних матеріалів, корекція носа, підборіддя і вух, зменшення і збільшення обсягу грудей різноманітними способами, ліфтинг грудей, пластика шкіри живота. А ще видалення різноманітними методами новоутворень шкіри, рубців, вікових пігментних плям, розгладжування зморщок і лікування тяжких спортивних травм. До речі, якщо вашим близьким заважає хропіння — і його допоможуть позбутися.

Фірма пов’язана й з унікальними європейськими центрами нетрадиційної медицини, які працюють у Баден-Бадені. У них, окрім іншого, практикуються омолоджувальні процедури, які перевірили на собі Марлен Дітріх, Чарльз Чаплін, Шарль де Голль та інші, не менш відомі люди. І я прийняла рішення.

Багатьом про якість наданих тут послуг і мріяти не доводиться. Я людина вимоглива, часом примхлива. Рідко буваю задоволена повністю. У цьому ж разі я одержала все, що хотіла. Тим, хто зацікавився, можу вказати адресу сайта: www.ariadna-baden.de І дати пораду, що випливає з власного досвіду: не впустіть нитку «Аріадни». Вона веде з лабіринту до краси.