КОРИДА ПО-ФРАНЦУЗЬКОМУ

Автор : Євген Сташевський
17 листопада 00:00

У бій зі «скаженими коровами» у Франції вступила важка артилерія. Минулого тижня сам президент Фр...

 

У бій зі «скаженими коровами» у Франції вступила важка артилерія. Минулого тижня сам президент Франції Жак Ширак рішуче зажадав, аби чиновники від охорони здоров’я негайно повністю заборонили використання в кормі для тварин м’яса й кісткового борошна. Оскільки існує припущення, що саме таким чином поширюється губчастий енцефаліт. Проте прем’єр-міністр Ліонель Жоспен виступив проти такої акції, вказавши на необхідність дочекатися однозначних висновків найавторитетніших учених. Тим паче що м’ясні відходи, навіть якщо їх не використовуватимуть у корм для великої рогатої худоби, як і раніше, згодовуватимуть іншим сільськогосподарським тваринам.

Такі рішучі кроки потрібні у Франції для того, щоб спробувати відновити довіру до уряду, повністю підірвану недавніми скандалами. Французька влада, точнісінько так само, як її британські попередники, гучно запевняла французів у цілковитій безпечності вживання яловичини. Правда, після того, як у торговельну мережу потрапило м’ясо інфікованих тварин, яке благополучно обминуло «найсуворіший ветеринарний контроль», від цієї гучності не залишилося й сліду. Зате всі телеканали регулярно прокручували кадри, що зафіксували останні дні життя 14-річної дівчинки, яка померла від губчастого енцефаліту у Великобританії.

Відтак попит на м’ясопродукти у Франції різко впав, паніка серед населення почала наростати катастрофічними темпами, а експорт яловичини в інші країни Європи, який ще торік сягав мільйона євро, упевнено рвонув до нуля. Яловичину повністю виключено зі складу шкільних сніданків, а ресторани один по одному вилучають зі своїх меню традиційні страви, куди входить м’ясо на кісточці. Французькі органи, відповідальні за безпечність продуктів харчування, поки що не можуть запропонувати досить ефективного й еколо-гічно безпечного способу знищення відходів м’ясопереробки. Очікується, що на завершення всебічного аналізу цієї проблеми піде не менше чотирьох місяців. А тим часом британські вчені переконливо довели, що достатньо потрапити в корм тварини шматочкові інфікованого продукту розміром як зернятко перцю, щоб ця тварина сама стала джерелом поширення інфекції.

Євген СТАШЕВСЬКИЙ за матеріалами International Herald Tribune