КАРДІОЛОГИ ТА КАРДІОХІРУРГИ: КУРС НА СПІВРОБІТНИЦТВО 18—21 вересня в Києві пройшов VI Національний конгрес кардіологів України

Автор : Дарина Сніцарєва
22 вересня 00:00

В останнє десятиліття у нашій країні значно збільшилася захворюваність і смертність від серцево-судинних захворювань...

 

В останнє десятиліття у нашій країні значно збільшилася захворюваність і смертність від серцево-судинних захворювань. Кожен третій українець помирає від інфаркту міокарда в працездатному віці, близько 60% усіх смертей у державі спровоковані саме захворюваннями серця й судин. «Збої» в системі кровообігу стали «привілеєм» не лише дорослого населення, а й молоді, дітей. Ці проблеми поряд з оптимальними шляхами їхнього розв’язання й стали основними темами обговорення на медичному форумі.

Взагалі, конгрес був по-своєму унікальним. Оскільки вперше на захід подібного рівня зібралися й кардіологи, і кардіохірурги.

— Справді, це — знаменна подія, — переконаний директор інституту серцево-судинної хірургії АМН України Геннадій Книшов. — Конгрес став своєрідним організаційним початком нашої тісної спільної діяльності. Ми, кардіохірурги, змогли ближче познайомитися з роботою наших колег і навпаки. А це надзвичайно важливо. Оскільки, чесно кажучи, такий крок назустріч одне одному давно слід було зробити.

До речі, незважаючи на вельми невеселі статистичні дані, наведені на початку цього матеріалу, вітчизняні кардіологія й кардіохірургія зовсім не пасуть задніх. Скажімо, остання, хоч як це парадоксально звучить, з огляду на нинішній жалюгідний економічний стан країни й систематичне «урізання» асигнувань на медицину, навіть примудрилася здійснити справжній прорив. З’явилося безліч прогресивних розробок, в областях створюють регіональні центри кардіохірургії, наші фахівці навчилися оперувати не лише новонароджених, а й недоношених дітей з уродженими пороками серця. А раніше половина таких малят помирали, не доживши до року.

Що ж до загальних кардіологічних, так би мовити, тенденцій в Україні, то вони такі. Останнім часом «підскочила» кількість уроджених пороків серця (причин цього сумного явища багато. Серед них — і несприятлива екологічна обстановка, й «висока свідомість» майбутніх мам, котрі курять і вживають алкоголь під час вагітності). Згідно з «найсвіжішою» статистикою, тільки їхніх різновидів нині близько ста п’ятдесяти. Утім, скорочуватиметься чисельність ревматичних пороків: на «озброєнні» у кардіологів уже є дуже потужні методи їхньої профілактики. На жаль, поповняться ряди людей, котрі мають ішемічну хворобу серця. Щоправда, подібне відбувається в усьому світі. Проте й відчутний прогрес у лікуванні порушень ритму серця, в Україні активно розвивається електрофізіологія. Але кардіологи й кардіохірурги зібралися в Києві не для того, щоб хвалитися досягнутим. На жаль, у цій галузі вітчизняної медицини, як, утім, і в інших, проблем і труднощів хоч греблю гати. Долати ж їх легше разом, коли в наявності не лише порозуміння між колегами, а й прагнення до плідного ефективного співробітництва. Його міцний фундамент і заклали учасники VI Національного конгресу кардіологів України.