Гамма-центр побудують у Феофанії. Із золотою табличкою

Автор : Лідія Подолян
15 грудня 00:00

Унікальний апарат гамма-ніж, який дозволяє безболісно й безкровно руйнувати пухлини й метастази в головному мозку, з’явиться в Україні 2007 року...

 

Унікальний апарат гамма-ніж, який дозволяє безболісно й безкровно руйнувати пухлини й метастази в головному мозку, з’явиться в Україні 2007 року. Питання про його придбання обговорювалося декілька днів тому з представником шведської компанії «Електа» Томасом Мейєром, який прибув з цієї нагоди до столиці України. На купівлю гамма-скальпеля держава виділяє з бюджету 54 млн. 400 тис. грн. (у цю суму закладено також витрати на будівництво спеціального приміщення, де буде встановлено апарат, і додаткове комплектувальне обладнання). На початку січня планується підписати договір про купівлю гамма-ножа.

Нарешті! Проясняться обличчя наших співвітчизників, які понад рік разом із усією країною переживали за результат всенародної акції зі збирання коштів на придбання гамма-ножа. Держава не кинула напризволяще тисячі хворих, зокрема дітей, і підтримала ініціативу, з якою виступили газета «Факти» й Інститут нейрохірургії АМН України. Ідею придбати апарат (багатьох онкохворих нейрохірургічних клінік, як запевняють фахівці, можна вилікувати тільки за допомогою гамма-ножа) ще кілька років тому на сторінках нашого тижневика висунув чеський професор, президент Фонду «Хартія-77» Франтішек Яноух, який працював тоді у Києві. За його ініціативи п’ятнадцять років тому чехи зібрали гроші на диво-ніж, щорічно фонд оплачує лікування десяти українських дітей у чеському гамма-центрі.

Насамперед треба віддати належне тисячам наших співгромадян, які, відгукнувшись на акцію, зробили посильний внесок до загальної скарбнички. Тим самим нагадавши багатьом можновладцям про такі суто людські якості, як співпереживання, доброта, готовність простягнути руку допомоги тому, хто потрапив у біду, про те, що ми народ, а не безликий електорат. Із розумінням поставилися до всенародної ініціативи багато політиків, підтримавши рішення про виділення бюджетних коштів на придбання дорогого хірургічного апарата. Тому не можна не погодитися зі словами голови бюджетного комітету Верховної Ради України В.Макеєнка: «Проект «Гамма-ніж», крім його неоціненної користі для наших співгромадян, що мають потребу в такому лікуванні, здатний зробити й інший колосальний ефект — стати об’єднавчим началом між політикумом і суспільством. Досить чвар, колеги-політики, припинімо суперечки і продуктивно працюватимемо, у нас дуже багато проблем, зокрема в охороні здоров’я, які потребують невідкладного розв’язання!..»

На брифінгу, що відбувся з нагоди приїзду пана Томаса Мейєра, міністр охорони здоров’я України Ю.Поляченко зазначив, що весь склад уряду підтримав цей проект, і особливо «ми маємо бути вдячні голові комітету з питань охорони здоров’я ВР Т.Бахтєєвій, яка була рушійною силою процесу придбання цього унікального апарата». Міністр повідомив також, що гамма-центр з’явиться в Україні до кінця наступного року на території республіканської клінічної лікарні «Феофанія».

А чому не в Інституті нейрохірургії, як раніше передбачалося, виникає закономірне запитання. Адже саме в цю відому в країні установу звертаються пацієнти, що страждають патологіями головного мозку, тут є досвідчені висококваліфіковані фахівці, деякі з них уже пройшли спеціальну підготовку за кордоном і можуть працювати з гамма-ножем. І чи не вийде так, що лікування за допомогою гамма-ножа буде недоступним для простих людей, адже у Феофанії розташована урядова лікарня, відгороджена від народу шлагбаумом?

Міністр запевнив, що в гамма-центрі, який буде самостійною медичною установою, підпорядкованою Мінздоров’я, усіх громадян України будуть лікувати безплатно.

— Обираючи оптимальне місце розташування центру, ми проаналізували всі можливі варіанти й ризики, — сказав Ю.Поляченко. — Це народний проект, і він має бути повністю робочим. Що мається на увазі? Щоб не вийшло так, як уже не раз було: в інститут або клініку поставляється дороге обладнання, яке там простоює — чи то через те, що воно недоукомплектоване, чи через відсутність витратних матеріалів, чи з якихось інших причин. Для роботи гамма-ножа потрібен магнітно-резонансний томограф з певними параметрами, розміщений безпосередньо біля апарата. В лікарні у Феофанії є два таких томографи, один із яких буде надано гамма-центру. Крім того, є там й інше високотехнологічне обладнання, що може спільно використовуватися.

— А фахівці, які вміють працювати з гамма-ножем?

— Хочу підкреслити: це не операція, а радіологічна маніпуляція. Два лікарі вже пройшли підготовку в зарубіжній клініці, і поки будуватиметься центр, устигнуть навчитися працювати з апаратом інші фахівці.

— У Феофанії заплановано також будувати дитячу лікарню — проект «Лікарня майбутнього», який патронує дружина президента Катерина Ющенко. Говорили, що там буде і гамма-ніж.

— Майбутні пацієнти цієї лікарні , якщо їм знадобиться лікування за допомогою гамма-ножа, проходитимуть його в гамма-центрі.

— Цікаво, у яку суму обійдеться купівля гамма-ножа?

Представник компанії «Електа» Т.Мейєр відповів, що гадана його вартість становитиме 6 — 7 мільйонів євро, залежно від моделі гамма-ножа. Коли українські фахівці остаточно визначаться з комплектацією апарата і його моделлю, тоді й буде названо точну цифру. Своєю чергою, українська сторона висловила надію, що вдасться домовитися про мінімально можливу ціну.

Голова бюджетного комітету запевнив, що «відстежує кожну копійку». Міністр охорони здоров’я висловив думку, що для контролю за використанням коштів для гамма-центру треба створити виконавчу дирекцію, до якої увійшли б представники профільного комітету ВР і Мінздоров’я. «Цим проектом ми маємо довести, що можемо працювати прозоро», — заявив Ю.Поляченко.

До речі, висвітлюючи всенародну акцію, «ДТ» виступило з ідеєю створити спостережну раду, яку підтримали також представники медичної громадськості. Важливо, щоб усі, хто брав участь у збиранні коштів, були впевнені: їхні кровні гривні використано за призначенням. (Під час акції зібрано 4 млн. 400 тис. грн.) Для більшості з цих людей байдуже, чи будуть їхні імена вигравіювані «на золотій табличці на дверях гамма-центру» (пропозиція про таку табличку «з іменами людей, які зробили цей центр для народу України», пролунало з вуст міністра), головне — щоб не вмирали їх рідні й близькі, коли їх можна врятувати. На жаль, в Україні такої можливості поки немає.

P. S. Операції за допомогою гамма-ножа щорічно потребують близько 1500 онкохворих, чверть із яких діти. І, як уже говорилося, тільки десять із них мають шанс лікуватися в празькому гамма-центрі.