Фармацевти: Криза дозволить укріпити позиції вітчизняних заводів на ринку

06 березня 21:00

Криза дозволить значно укріпити позиції українських фармацевтичних заводів, модернізувати виробництво і збільшити їх частку на ринку...

 

Криза дозволить значно укріпити позиції українських фармацевтичних заводів, модернізувати виробництво і збільшити їх частку на ринку. Таку думку «Дзеркалу тижня» висловили в Асоціації фармацевтичних виробників (АФВ), яка об'єднує найбільші фармпідприємства країни.

За словами президента АФВ Петра Багрія, останнім часом ситуація на фармацевтичному ринку нормалізується: встановлений перелік з 186 препаратів (або 2703 за торговим найменуванням), які підлягають регулюванню, і прив’язка цін на ліки до курсу долара на момент постачання до аптеки значно полегшили роботу дистриб’юторам.

Крім того, вітчизняні ліки, отримали серйозні преференції, коли було скасовано регулювання цін на препарати вартістю до 12 грн.

«Ці ліки в упаковках займають 30-відсотковий сегмент ринку, а в грошовому еквіваленті це лише 6%. Тому сьогодні аптекам і дис­триб’юторам невигідно займатися дешевими ліками. Дозволив­ши аптекам зробити націнку на такі препарати вище від встановлених 35%, ми дамо їм стимул торгувати недорогими ліками, причому на саму ціну це істотно не вплине, і вони все одно будуть дешевші за імпортні аналоги», — відзначає Петро Багрій.

За його словами, в ціновому діапазоні до 12 грн. сьогодні знаходиться 90% тих ліків, які випускаються в Україні.

«Таким чином, ми створюємо потужний стимул для розвитку вітчизняної фармпромисловості. По суті, це зняття регулювання для всього вітчизняного сектору лікарських засобів», — пояснив він.

Крім того, Петро Багрій нагадав, що новий закон про заходи з подолання кризи забороняє купувати за державні кошти імпортні товари і послуги, у тому числі й лікарські засоби, якщо такі виробляються в Україні. За його словами, тепер західні компанії, які раніше продавали свої ліки в Україні, активніше йтимуть на контакт з вітчизняним виробником — щоб додати своєму товару статус локального виробництва.

«А це інвестиції, технології, навчання наших людей, нові робочі місця, можливість працювати з провідними компаніями. Такий досвід роботи зі значними фармацевтичними компаніями Заходу у нас є: вони пересвідчилися, що ми можемо випускати якісну продукцію», — вважає він.

При цьому президент АФВ нагадав, що за даними Мінекономіки фармацевтика — єдина галузь, яка в останньому кварталі минулого року дала приріст експорту.

«Всюди показник експорту знижується, а в нас він рік у рік зростає. Це свідчить про те, що в нас потужна самодостатня галузь, яка не просить, щоб її захистили, а відстоює зрозумілі і справедливі правила гри на ринку», — підкреслив він.

Докладніше читайте у статті Тетяни Галковської «З пілюлі — родзинка» у свіжому номері «ДТ».