Аспіринові ілюзії

Автор : Оксана Приходько
10 червня 00:00

Надії, які кардіологи покладали на регулярне вживання ацетилсаліцилової кислоти людьми середнього та похилого віку, виявилися, зважаючи на все, не зовсім виправданими...

 

Надії, які кардіологи покладали на регулярне вживання ацетилсаліцилової кислоти людьми середнього та похилого віку, виявилися, зважаючи на все, не зовсім виправданими. Як засвідчило перше довгострокове широкомасштабне дослідження, проведене американськими медиками на пацієнтах жіночої статі, істотного зменшення ризику серцево-судинних захворювань зареєструвати не вдалося. Протягом 10 років організатори Women’s Health Study спостерігали за станом здоров’я 40 тисяч пацієнток віком від 45 років, половина з яких щодня вживала 100 міліграмів аспірину, а друга половина задовольнялася плацебо. До участі в експерименті допускалися лише здорові жінки, проте у процесі дослідження було зареєстровано 391 напад стенокардії і 487 інсультів. При цьому частота серцевих нападів у обох групах була приблизно однаковою, а от кількість інсультів серед жінок, які вживали аспірин, виявилася на 17 відсотків нижчою, ніж у контрольній групі.

Джулі Берінг, яка керувала цим дослідженням, вважає, що головним його результатом є виявлення достовірних гендерних відмінностей у поширеності серцево-судинних захворювань у жінок і чоловіків. Жінки менш схильні до них, зате набагато частіше страждають на інсульти. І з цього погляду в найвигіднішому становищі виявилися ті чотири тисячі учасниць експерименту, вік яких перевищував 65 років і яким регулярне вживання аспірину допомогло зменшити ризик інсульту в порівнянні з контрольною групою на 34 відсотки.

Результати дослідження, опубліковані в The New England Journal of Medicine, дозволять суттєво переглянути загальні рекомендації стосовно профілактичного вживання аспірину. Адже він, як і будь-який інший препарат, приносить не лише користь, а й шкоду.