А У НАС ФАС. А У ВАС?

Автор : Ольга Суржик
14 лютого 00:00

Якщо вірити офіційній статистиці Мінздорову, українці за вживанням алкоголю на душу населення знаходяться аж на.....

 

Якщо вірити офіційній статистиці Мінздорову, українці за вживанням алкоголю на душу населення знаходяться аж на... 113 місці у світовому реєстрі держав, які особливо шанують Бахуса. Однак такі дані щонайменше викликають скепсис. Адже виробництво алкогольних напоїв давно перестало бути монополією держави. Сьогодні ніхто достеменно не знає, скільки у нас діє підпільних виробництв сурогатів, і можна хіба що припустити, скільки сулій самогону в рік припадає на одного українця. В тому числі й ще не народженого.

Тим часом сьогодні в Україні на офіційному обліку перебувають майже 900 тисяч осіб з розладами психіки, поведінки та гострими інтоксикаціями внаслідок вживання алкоголю. Зазначимо, що жінок серед них — близько 80 тисяч. Останні дослідження також засвідчили, що людей із синдромом алкогольної залежності більше у місті (442 тис. проти майже 238 тис. на селі). Однак, у перерахунку на кількість населення, питома вага селян-алкоголіків у 1,5 разу більша. Отож проблема вимирання села вочевидь пов’язана з алкогольною деградацією. Проте на сьогодні вчених-медиків значно більше непокоїть інший аспект цієї глобальної проблеми, який раніше на теренах України серйозно не досліджувався.

Наприкінці 60-х років минулого століття лікарі звернули увагу на специфічні порушення та вроджені вади у дітей, що з’явилися на світ від жінок, які страждали на алкоголізм. Клінічні дослідження та експерименти, проведені впродовж останніх десяти років, підтвердили: вживання вагітною жінкою алкогольних напоїв загрожує як передчасними пологами, смертю немовляти, так і вродженими вадами розвитку (ВВР) та ненормальною поведінкою дитини без помітних фізичних вад. Ця патологія отримала назву «фетальний* алкогольний синдром» (ФАС), або «алкогольний синдром плоду» (АСП).

Річ у тім, що переважна більшість спожитого алкоголю (90—95%) окислюється в організмі і лише 5—10% у зміненому вигляді виділяється нирками та легенями. Тому навіть при всьому бажанні вагітна жінка не може випити наодинці — компанію їй завжди складає плід. Добре відомо, що незалежно від терміну вагітності алкоголь швидко долає плацентарний бар’єр. При цьому його концентрація у крові плода відповідає такій самій у крові матері. Потрапивши в організм плоду, алкоголь тривалий час циркулює у крові та тканинах ембріону і новонародженої дитини в незмінному вигляді, оскільки не відбувається його руйнування у печінці. Це зумовлено відсутністю або недостатньою кількістю відповідних ферментів, які починають вироблятися печінкою плоду лише у другій половині вагітності. Проте навіть протягом перших років життя дитини цих ферментів виробляється теж мало.

Дослідження останніх років виявили: у вагітних жінок, які регулярно вживають алкоголь, він накопичується не стільки у крові, скільки в навколоплідних водах. Тобто фактично плід перебуває у «резервуарі» зі спиртним. Проникаючи у клітини ембріона, алкоголь пригнічує в них синтез ДНК та РНК і, відповідно, синтез білка. Він також зумовлює дефіцит вітамінів та порушує обмін речовин.

Тератогенна дія алкоголю залежить від стадії внутрішньоутробного розвитку, під час якої плід зазнав негативної дії алкоголю. Так, вживання спиртних напоїв вагітною жінкою у перші чотири тижні вагітності спричиняє токсичний та мутагенний ефект, що значно підвищує ризик ранньої загибелі плоду. Найбільшу небезпеку становить вживання алкоголю у перші три—сім тижнів вагітності. Вплив етанолу в цей період викликає затримку росту клітин та структурну дезорганізацію центральної нервової системи. Наслідки алкогольного впливу на плід залежать від багатьох чинників. Безумовно, важливу роль відіграє об’єм спожитих спиртних напоїв та частота їх вживання. Проте, як свідчать наукові дослідження, не існує єдиної для всіх безпечної дози, оскільки шкідливість алкоголю також залежить від особливостей жіночого організму.

Отож не доведено існування такого рівня алкоголю, що був би нешкідливим під час вагітності. Тому американська національна фундація запобігання вродженим вадам розвитку «March of Dimes» рекомендує вагітним жінкам утриматися від вживання алкоголю, зокрема й пива, вина, шампанського, прохолодних напоїв, що містять алкоголь, та лікерів під час вагітності і всього періоду годування грудьми. До того ж часто про свою вагітність жінки протягом перших тижнів не знають. Тому тим, хто планує вагітність, необхідно відмовитися від будь-яких алкогольних напоїв.

ФАС — найбільш поширена причина, що викликає розумову відсталість. Діти з класичним АСП народжуються із затримкою розвитку і, як правило, погано набирають вагу. У багатьох немовлят із ФАС головний мозок за розміром менше норми і, до того ж, ненормально сформований, більшість із них мають той чи інший ступінь розумової відсталості. У багатьох спостерігається погана координація рухів і неможливість зосереджуватися.

До цього слід додати, що АСП триває впродовж усього життя. Навіть, коли немає розумової відсталості, підліткам та дорослим з таким діагнозом властиві психологічні та поведінкові труднощі. Часто вони практично не можуть жити без сторонньої допомоги.

Вочевидь, частота ФАС у різних країнах та етнічних групах неоднакова (1 на 650 немовлят у європейських країнах, 1—2 на 1000 — у США). Яка реальна ситуація з цією патологією в Україні, невідомо, бо через недостатню обізнаність лікарів АСП діагностується рідко. Разом із тим, рання діагностика може сприяти успішнішій реабілітації уражених дітей та їх адаптації у суспільстві.

У 1997 році була започаткована Українсько-американська програма запобігання вродженим вадам розвитку, що вже п’ятий рік реалізується під егідою USAID (Агентства США з міжнародного розвитку). Одним із напрямів діяльності програми є запобігання ФАС. Її засновник (як і Світового альянсу із запобігання вродженим вадам розвитку), а нині директор — професор педіатрії, медичної генетики, завідувач кафедри медичної генетики університету Південної Алабами (США), широковідомий у світі вчений Володимир Вертелецький.

У рамках програми днями у столиці України пройшов семінар, де розглядалися питання епідеміології та діагностики ФАС. Зокрема, обговорювалися підходи до профілактики АСП та реабілітації дітей, уражених алкоголем у дородовому періоді. У роботі семінару брали участь визнані американські фахівці, професори Кеннет Джонс та Крістіна Чемберс, які мають великий досвід діагностики ФАС у дітей у США та інших країнах. Йшлося, зокрема, про проведення таких досліджень в Україні.

За словами Крістіни Чемберс, одна з причин, чому американці зацікавлені у співпраці з українськими лікарями, полягає у тому, щоб дізнатися більше про ФАС. До досліджень також залучена одна з областей Російської Федерації, проводилися вони й у Санкт-Петербурзі. Адже мета міжнародного альянсу — проводити перехресні дослідження багатьох культур, щоб визначити спектр пренатального впливу алкоголю. Перший крок до цього — виявлення дітей з ФАС.

Наведена таблиця спиртового еквівалента свідчить, що навіть 100 грамів пива щодня, спожитих вагітною жінкою, вже становлять небезпеку для плоду. Тому рекомендації лікарів категоричні — алкоголь під час вагітності необхідно цілковито виключити. А ще краще припинити вживання спиртних напоїв ще до по початку вагітності. (Інколи ФАС зустрічається навіть у дітей тих жінок, які вживали три—п’ять грамів спирту на добу).

Учені дійшли висновку, що вживання алкоголю у різних країнах залежить від етнічних особливостей (мимоволі пригадується рекордсмен вітчизняного екрана — фільм, знятий, щоправда, російським режисером, але на загальну злободенну тему — «Особливості національної риболовлі»). Скажімо, у Франції та Італії п’ють вино, у Чехії та Німеччині — пиво, а у Росії та скандинавських країнах — більш міцні напої. Щоправда, у пияків може бути різна, генетично зумовлена, індивідуальна чутливість до алкоголю. Але поки що це лише припущення, не підтверджене науковими даними.

Досі залишається загадкою, чому тільки 44% дітей, народжених від хронічних алкоголіків, мають ФАС, а інші 56% не мають жодних його проявів. Однак достеменно відомо, що на догляд за хворими дітьми (з підтвердженим діагнозом ФАС) американці щороку витрачають астрономічну суму — 75 млн. доларів.

Чи може вживання алкоголю батьком призвести до виникнення ФАС? На це запитання вчені не дають однозначної відповіді. Однак є дані про те, що вживання великої кількості спиртного чоловіком може мати негативний вплив на перебіг вагітності та здоров’я дитини. Крім того, надмірні дози алкоголю здатні знизити рівень чоловічого гормону тестостерону, що призводить до зменшення кількості сперми, а іноді і до безпліддя.

Тривалі дослідження не дали позитивної відповіді на питання, чим можна допомогти дитині, яка зазнала руйнівного впливу алкоголю ще в материнській утробі. Як правило, коефіцієнт інтелекту у людей із фетальним алкогольним синдромом знижений на 35% у порівнянні з нормальним.

Отож у світі занепокоєні ФАС. А у нас?

* фетальний (від лат. fetus — зародок), те ж саме, що ембріональний