Півфінали Євро-2016: Роналду, Швайнштайгер і збірна Уельсу можуть увійти в історію

05 липня 20:20

Цифри і факти про учасників півфінальних баталій чемпіонату Європи.

 

На Євро-2016 відбудуться півфінальні матчі, в яких зустрінуться Португалія - Уельс, а також Німеччина - Франція.

Збірна Німеччини в півфіналі чемпіонату Європи зіграє у восьмий раз в історії, що є рекордним показником. Німці також були в четвірці найсильніших на ЧЄ-1980, однак тоді півфінали не проводилися. При цьому раніше в чотирьох із семи півфіналів Німеччина грала проти господарів турніру і неодмінно домагалася успіху.

Французи в третій раз зіграють у півфіналі на домашньому Євро. Один раз Франція поступалася (1960), при цьому встановивши рекорд результативності для півфінальних матчів ЧЄ - 4:5 у поєдинку проти Югославії. Один раз "триколірні" проходили далі (1984).

Збірна Уельсу в півфіналі зіграє вперше, причому з першої ж спроби на чемпіонатах Європи. Валлійці стали першою збірної з 1992 року, яка дісталася до 1/2 на своєму дебютному чемпіонаті. При цьому в 1992 році на Євро брало участь 8 збірних. Уельс може стати першою командою, яка вийде у фінал з першого заходу після розширення Євро в 1996 році.

Кріштіано Роналду, Бастіан Швайнштайгер і Лукас Подольскі мають шанс зіграти у своєму третьому півфіналі Євро. Раніше це не вдавалося нікому, при тому, що відразу 61 футболіст грав у двох півфінальних матчах. Крім того, Роналду, Швайнштайгер, а також Месут Озіл можуть стати першими з 1964 року гравцями, яким вдалося забити у півфіналах двох різних розіграшів ЧЄ.

Цікаво, що в 13 з попередніх 26 півфіналів Євро переможець не був визначений у основний час. Шість півфінальних поєдинків завершилися серією пенальті.

Статистика команд у півфіналах Євро виглядає наступним чином:

Німеччина - 7 матчів (5 перемог, 2 поразки)
Франція - 4 матчі (2 перемоги, 2 поразки)
Португалія - 4 матчі (1 перемога, 3 поразки)
Уельс - раніше не грав

Нагадаємо, Португалія та Уельс зіграють 6 липня, а Німеччина і Франція - 7 липня.

Всі результати та турнірні таблиці Євро-2016.