Вовочко, ти склав іспит на права пішохода?

Автор : Тетяна Бутусова
01 вересня 00:00

Навчальні заклади України забезпечені кадрами на 99,9%, заявив днями міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко...

 

Навчальні заклади України забезпечені кадрами на 99,9%, заявив днями міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко. Проте кадрове питання стоїть досить гостро, особливо у плані залучення в школи молодих і перспективних учителів. Спробою зацікавити їх працею на ниві навчання і виховання підростаючого покоління стала постанова Кабміну, відповідно до якої з 1 січня 2007 року молоді фахівці, які пообіцяли відпрацювати в загальноосвітній школі або ПТУ три роки, зможуть одержати у вигляді одноразової грошової допомоги п’ять мінімальних окладів (це близько 1900 грн.).

Проте перспективі одержати від держави «підйомні» майбутні педагоги раділи не довго, оскільки буквально вслід за першою постановою вийшла друга, яка припиняє її дію, очевидно — до кращих часів, принаймні конкретну дату закінчення мораторію не вказано. У самому ж Міністерстві освіти і науки запевняють, що йдеться виключно про «технічний момент» — необхідно уточнити деякі економічні розрахунки та узгодити юридичні аспекти, і найближчим часом питання соціального захисту молодих педагогів будуть вирішені на черговому засіданні уряду.

* * *

Свій варіант підтримки педагогів запропонував і профільний комітет Верховної Ради, який ухвалив постанову про премії для вчителів. Передбачається, що щорічно 30 найкращих педагогів країни нагороджуватимуть призами в сумі 20 тис. грн. Більше того, деякі депутати переконані, що нічого не трапиться з нашою скарбницею, якщо педагогам подарують по 100 тис. грн. — мовляв, грошей на освіту виділяється достатньо. Проте чи перетвориться цей проект на чинну постанову, поки що говорити рано: не виключено, що всі добрі наміри так і залишаться на папері — знову ж таки, до кращих часів.

* * *

Суми, які держава виділяє на освіту, рік у рік зростають. У 2006 р. зведений бюджет галузі становив 5,8 млрд. грн., що на 1,3 млрд. більше, ніж 2005-го. Проте грошей школі катастрофічно бракує, і чиновники вишукують різні способи економії.

Так, нинішнього року, вперше за кілька попередніх років, першокласники не отримають у подарунок від Міністерства освіти і науки свою першу книжку — «Буквар». Щоправда, міністр Ніколаєнко пояснює це не необхідністю заощаджувати, а доцільністю: мовляв, варто використовувати ті «Букварі», які видавалися попередніми роками, оскільки в деяких родинах лежать по два-три підручники. Замість першої книжки МОН планує почати випуск тих підручників, котрих давно не вистачає шкільним бібліотекам. Утім, не виключено, що в школах і на складах справді нагромадився певний надлишок «Букварів», оскільки, відповідно до статистики, щорічно їх видавалося приблизно 600 тисяч штук, але, скажімо, торік у перші класи пішло близько 400 тисяч малят (нинішнього року — ще на 20 тисяч менше).

Загальну ж ситуацію зі шкільними підручниками міністр оцінює оптимістично. «Ми серйозно вирішили програму забезпечення підручниками», — стверджує він, підкреслюючи, що в регіони вже надійшло близько 80% підручників для шостих класів, а решта 20% чекають відправлення. Найближчим часом, за його словами, всі діти з першого по шостий клас отримають повний комплект підручників.

* * *

Поставлено три крапки в питання введення у шкільну програму першокласників найбільш суперечливого предмета — «Християнська етика». Експеримент, проведений зі столичними дітлахами, визнаний «передчасним», здатним знищити хорошу ідею. Нагадаємо, що Міносвіти рекомендувало вводити цей предмет лише у п’ятих-шостих класах, коли школярі вже мають певні знання із суспільних предметів.

* * *

З 1 вересня працівники ДАІ провели у школах уроки, присвячені правилам дорожнього руху. Більше того, департамент ДАІ спільно з Міносвіти розробив програму, відповідно до якої школярі вже наступного навчального року складатимуть іспити... на права пішохода, велосипедиста, водія скутера і водія мотоцикла! А випускники зможуть разом із атестатом зрілості отримати права на водіння автомобіля.

Як пояснив начальник департаменту ДАІ МВС України Сергій Коломієць, стати повноправним пішоходом школяр зможе у першому класі, велосипедистом — у третьому-четвертому, водієм скутера — років із 12—13, а мотоцикла — із 16. Утім, юридичної сили такі права не матимуть, а стануть для школярів лише «моральним стимулом».