ВИБІР ТАНГУ — ФОРМУВАННЯ НОВОЇ ГЕНЕРАЦІЇ ЕКОНОМІСТІВ

Автор : Роман Якель
22 березня 00:00

Міжнародну економічну співпрацю, партнерство із зарубіжними університетами Тернопільська академія народного господарства (ТАНГ) активно розвиває вже не перший рік...

 

Міжнародну економічну співпрацю, партнерство із зарубіжними університетами Тернопільська академія народного господарства (ТАНГ) активно розвиває вже не перший рік. Цей вищий навчальний заклад не лише запозичує світовий досвід економічної освіти, а й сам виходить на європейський ринок освітніх послуг. Упродовж останніх років укладено угоди про співпрацю з вищими навчальними закладами 23 країн світу — США, Німеччини, Польщі, Болгарії, Франції, Нідерландів, Данії, Греції, Китаю, Словаччини, Іспанії, Мексики. Лише торік 22 викладачі та аспіранти пройшли наукове стажування за кордоном, а 50 науковців академії взяли участь у міжнародних конференціях. В зарубіжних вузах частково навчалися 179 студентів. Дуже часто гостями академії стають іноземні професори, які, зважаючи на високий рівень мовної підготовки студентів, можуть читати лекції без перекладачів.

Останніми роками науковим та освітнім пріоритетом діяльності вузу чітко визначився саме європейський напрямок. Важливий діалог з проблем європейської інтеграції України науковці Тернопільської академії народного господарства розпочали ще у середині 90-х, коли ця тема обговорювалася від випадку до випадку. І шість міжнародних наукових конференцій, проведених відтоді з участю вчених-економістів академії, підштовхнули українську владу заглянути в Європу. Вони, як без перебільшення зазначив проректор, доктор економічних наук Євген Савельєв, «відіграли велику роль у проведенні самітів «Україна—ЄС». Уже готується сьома конференція з питань глобалізації та нової економіки і їх наслідків для Європи й України. Проблемам євроінтеграції України присвячено 31 випуск ґрунтовних праць зарубіжних та українських науковців «Вісника ТАНГу».

У структурі академії вже працюють Українсько-Нідерландський факультет економіки та менеджменту, Українсько-Німецький факультет міжнародної економіки та менеджменту, Українсько-Польський факультет страхування, школа європейського та польського права. Завершено переговори про започаткування скандинавського напрямку у підготовці фахівців-менеджерів.

А проект TEMPUS/TACIS, який реалізовує цей непересічний осередок економічної думки в Україні у рамках технічної допомоги ЄС у галузі освіти, для вузів західного регіону України новий і незвичний. Перспективну ідею дуже важко було б втілити без зусиль відомого українського вченого-економіста, багатолітнього ректора академіка Олександра Устенка. Його заслуги гідно оцінив колишній випускник альма-матер Віктор Ющенко: «Те, чого досяг ректор, заслуговує найкращих слів вдячності. За 18 років очолювана ним академія з невеликого відділення Київського інституту народного господарства перетворилася на вуз міжнародного значення». Академія має відокремлені інститути, науково-консультаційні пункти та представництва у 12 містах України. Нещодавно розпочав роботу філіал ТАНГу у столиці Вірменії — Єревані, успішно конкуруючи на кавказькому ринку освітніх послуг з університетами США, Франції, Росії. Безперечно, це є ринковою формою визнання високої якості підготовки фахівців.

Партнерами ТАНГу в проекті TEMPUS/TACIS стали відомі європейські університети — імені Й.-В.Гете (м.Франкфурт-на-Майні, Німеччина), ім.Люмієра Ліон 2 (м.Ліон, Франція) та ім. Еразмуса (м.Роттердам, Нідерланди). Суть спільних ініціатив полягає у наближенні стандартів української освіти до європейських, підготовці та стажуванні за кордоном студентів, магістрів за спеціальностями «державна служба» та «міжнародна економіка» при обов’язковому вивченні двох іноземних мов і високому рівні комп’ютерної грамотності.

Ректор Тернопільської академії народного господарства академік Олександр Устенко докладно роз’яснює: «Для того, щоб наші фахівці ставали конкурентоспроможними на європейському ринку, потрібно узгоджувати наші навчальні плани з вимогами до навчання у європейських університетах. Адже без цього ми не зможемо інтегруватися в європейський освітній простір і ринок праці. Потребує розширення шкала оцінювання знань випускників та магістрів з міжнародного бізнесу, як це стало нормою в Європі. З метою максимальної об’єктивності оцінювати знання буде комітет зовнішніх екзаменаторів. Перед нашими магістрами поставлено ряд інших вимог...»

У рамках згаданого проекту в Тернопільській академії народного господарства у 2000—2001 навчальному році було відкрито Центр міжнародних і європейських студій, мета діяльності якого — здобуття ґрунтовної освіти з єврознавства. Його випускники отримали дипломи магістрів державного зразка. А у вересні минулого року у Ялті — Форосі відбулася міжнародна літня школа, під час якої 30 найкращих випускників захистили свої магістерські роботи англійською мовою перед міжнародним екзаменаційним комітетом у складі професорів, що представляють університети — партнери проекту. Вони отримали міжнародні сертифікати, що свідчить про високий рівень їхньої підготовки.

Проте кваліфікаційні вимоги до магістрів постійно зростають. З наступного року претенденти на звання магістрів муситимуть обов’язково впродовж одного семестру пройти практику чи навчання за кордоном.

Невдовзі у Центрі європейських та міжнародних студій студенти зможуть у режимі відеоконференцій слухати лекції професорів західноєвропейських університетів і брати участь в обговоренні виступів, користуватися багатою бібліотекою європейської літератури, сформованою з бібліотечних фондів університетів—партнерів проекту та електронною бібліотекою.

Випускники центру вже працюють у солідних компаніях — як в Україні, так і за її межами, більше десяти їх запрошено на державну службу. Тернопільська академія народного господарства, очолювана ректором Олександром Устенком, який поєднав найкращі риси вченого-економіста, менеджера та педагога, і далі розвиває, поглиблює міжнародні зв’язки, активно використовує можливості співпраці з європейськими вузами.

Нинішнього року виграв грант ще один проект, який здійснюється за програмою ЄС — TEMPUS/TACIS з участю академії, — «Удосконалення програм підготовки бакалаврів з економіки та менеджменту». Проект обсягом фінансування 500 тисяч євро розрахований на три роки. У його розробці взяли участь Оргудська школа бізнесу (Данія) та Університет міста Лідс (Великобританія).

Залучення провідних європейських університетів до співпраці з ТАНГом і виділення значних коштів свідчить про міжнародне визнання високого науково-педагогічного рівня діяльності вузу і значного потенціалу в підготовці кадрів. Перед Тернопільською академією народного господарства єдиний вибір — стати європейським вузом найвищого ґатунку.