Українських школярів навчать основам споживання

19 жовтня 16:51

Найближчим часом Міністерство освіти і науки України планує запровадити у школах курс «Основи споживацьких знань», покликаний дати дітям знання і навички грамотного споживача...

 

Найближчим часом Міністерство освіти і науки України планує запровадити у школах курс «Основи споживацьких знань», покликаний дати дітям знання і навички грамотного споживача. Під час занять їх навчать розуміти, що насправді написано на етикетці, визначати якість товару, захищати свої права.

Як вважає начальник відділу суспільно-гуманітарної освіти МОН Наталя Бескова, предмет «Основи споживацьких знань» входитиме у варіативні складові шкільної програми — тобто діти вивчатимуть його лише у тому разі, якщо цього захочуть і вчителі, і батьки. Це може бути окремий предмет, який вивчають у якомусь одному класі або кілька років поспіль.

Кожна школа може сама вирішувати, чи запроваджувати цей предмет у принципі, і якщо «так», то в якому конкретному класі. Проте розроблені МОН програма і посібник з основ споживацьких знань, за якими й повинні будуть навчатися діти по всій Україні, все ж таки передбачають вивчення курсу впродовж усіх років навчання.

Відповідно до програми, на першокласників чекає «Абетка юного споживача», у другому класі будуть «Перші сходинки споживання», потім «Споживання в сім’ї», «Споживання в суспільстві», «Споживання в дії», «Споживацька етика», «Основи раціонального споживання», «Споживання і здоров’я», «Права споживачів», «Економіка споживання», «Споживання і держава» і в 12 класі — «Ефективні комунікації споживачів».

Докладніше читайте у статті Тетяни Галковської «Споживацтва навчаємо з пелюшок?» у свіжому номері «ДТ».