Школярі вирушають у Всесвіт

22 вересня 00:00

Як повідомила агенція «ІнформНаука», у Росії повним ходом триває підготовка до запуску проекту «Телескопи Фолкеса»...

 

Як повідомила агенція «ІнформНаука», у Росії повним ходом триває підготовка до запуску проекту «Телескопи Фолкеса». Ініціатор проекту в Росії — Британська рада. Російські партнери — Державний астрономічний інститут імені Штернберга і департаменти освіти в різних містах Росії. Суть проекту така. Кожна із 24-х груп школярів у Москві, Санкт-Петербурзі, Нижньому Новгороді, Єкатеринбурзі та Самарі отримає від Британської ради три безплатних сеанси для дистанційної роботи на справжніх телескопах. Якщо ці сеанси виявляться продуктивними, то «Телескопи Фолкеса» забезпечать школярам безплатний доступ для подальшої роботи.

У нашій галактиці більше сотні мільярдів зірок. Галактик у Всесвіті — стільки ж. І все це багатство — у небі над нами, точніше – навколо нас. Цей дивовижний і величезний світ вивчають астрономи й астрофізики. У російських школярів теж з’являється можливість долучитися до досліджень.

Американський мільярдер Ділл Фолкес кілька років тому виділив гроші на побудову дослідницьких телескопів за умови, що на них зможуть працювати школярі. Телескопи Фолкеса розміщені на Гавайських островах і в Північній Австралії. Тут чудовий астроклімат, тобто кількість сонячних днів на рік – більш як триста. Діаметр основного дзеркала кожного телескопа — два метри. Вони повністю автоматизовані і керуються дистанційно. Все, що потрібно для роботи з ними, — доступ в Інтернет. Система контролю і керування телескопами міститься у Великобританії. Туди надходить запит від користувача з будь-якої точки світу. Запит передають на телескоп, і він визначає, чи хороша погода. Якщо можна працювати, телескоп відкриває купол, наводиться на потрібний об’єкт або ділянку неба і робить знімки. З допомогою цієї системи через Інтернет на шкільні комп’ютери за лічені хвилини можуть приходити чудові фотографії зірок, галактик та інших об’єктів Всесвіту.

Щоб відпущений час було використано раціонально, школярі працюватимуть разом із дорослими астрофізиками, які допоможуть скласти наукову програму спостережень. І хтозна, може, школярі разом зі своїми керівниками здійснять відкриття в астрономії. Наукову частину проекту очолює директор Астрономічного інституту академік Анатолій Черепащук. Його співробітники і стануть науковими керівниками школярів.

Проект «Телескопи Фолкеса» — лише частина програми Британської ради із залучення в науку молоді різних країн. А сучасна астрономія здатна захопити, адже вона чи не щодня тішить нас відкриттями. Вона допомагає зрозуміти, як влаштований світ і звідки він узявся.

Проект стартує в Москві наприкінці вересня. Навесні наступного року можна буде дізнатися перші результати і порівняти їх із отриманими школярами Італії й Польщі, Великобританії і Швеції, які теж беруть участь у цьому проекті.