ШКОЛО, САМА ЗА СЕБЕ РО-О-З-РАХУЙСЬ!

29 серпня 00:00

Головне управління освіти і науки Київської міськадміністрації має намір перевірити використанн...

 

Головне управління освіти і науки Київської міськадміністрації має намір перевірити використання школами столиці позабюджетних коштів, у тому числі отриманих від батьків учнів на різноманітні потреби школи, повідомив начальник управління Борис Жебровський.

З минулого року в школах Києва введено фінансову звітність про використання позабюджетних коштів, проте в звітах близько третини всіх столичних шкіл такі кошти не фігурують. Нещодавно створеному контрольно-ревізійному управлінню в складі Головного управління освіти і науки Київської міськадміністрації доручено перевірити всі ці школи.

Водночас, на думку Б.Жебровського, допомога батьків школам є нормальною практикою в усьому світі. Проте в інших країнах це робиться цивілізовано. Зокрема, адміністрація школи не має до такої допомоги жодних відносин, усе роблять батьківські комітети.

Він пояснив, що у світі прийнято форму фінансування загальноосвітніх установ, при якій для кожної школи відкривається окремий рахунок, директору видається пластикова картка, і він самостійно веде всі розрахунки, зокрема, з комунальних витрат, із заробітної плати. Таким чином, директор зацікавлений в економії бюджетних коштів.

Б.Жебровський повідомив, що фахівці головного фінансового управління столичної адміністрації виїжджали для вивчення такого досвіду в Таллінн. Підготовлено проект запровадження подібної системи оплати навчання в Деснянському районі, де в кожної школи уже відкритий власний рахунок. Однак проти такої системи виступає казначейство, якому простіше вести розрахунки з десятьма районами, а не з кожною з-понад 500 шкіл, зазначив він.