НЕ ПЕРШІ — ДРУГІ. ЗАТЕ В ЄВРОПІ

Автор : Дарина Сніцарєва
18 травня 00:00

Команда студентів Міжнародного інституту лінгвістики та права (МІЛП) стала віце-чемпіоном на змаганнях «Міжнародний суд» ім...

 

Команда студентів Міжнародного інституту лінгвістики та права (МІЛП) стала віце-чемпіоном на змаганнях «Міжнародний суд» ім. Телдерса. Інтелектуальні змагання, в яких брали участь команди з двадцяти п’яти країн Європи, пройшли у Великому залі судочинства Палацу миру в Гаазі (Нідерланди).

Студентські змагання з міжнародного права відбуваються вже протягом двадцяти чотирьох років. Сам професор Бен Телдерс, чиїм ім’ям названо турнір юних правознавців, був неперевершеним юристом, відомим усій довоєнній Європі. Телдерс самовіддано боровся за збереження влади закону, навіть заплатив за це життям: загинув у фашистському концтаборі 1945 року.

У 1963 р. студенти Лейденського університету (Нідерланди), де викладав знаменитий професор, заснували дебатне товариство з міжнародного права й вирішили назвати його ім’ям цієї видатної людини. На честь тринадцятої річниці з дня заснування товариства відбулося перше змагання «Міжнародний суд». Усупереч сформованому (принаймні в нас) упередженню проти числа «13» і думці, що перший млинець неодмінно грудкою, змагання пройшли більш ніж успішно. Відтоді турнір юних юристів став щорічним, постійно зростає кількість команд, які бажають брати в ньому участь.

«Міжнародний суд» — навчальний судовий процес. У ньому, як і належить, представлено дві сторони — позивачі й відповідачі. Справа, що розглядалася 2001 року, охоплювала різні галузі міжнародного права (карного, повітряного, права міжнародних договорів) і, зокрема, стосувалася актуальної проблеми повітряного тероризму. До оргкомітету нинішніх змагань входили члени Міжнародного суду ООН, Ірано-Американського трибуналу, Міжнародного карного трибуналу країн колишньої Югославії, професори міжнародного права з усього світу та представники дипкорпусу в Гаазі. Усі вони також виконували роль суддів на цих змаганнях.

Уперше в історії змагань нинішнього року команда зі Східної Європи потрапила до фіналу і посіла почесне друге місце. Молоді українські правознавці виявилися набагато сильнішими, зокрема, від німецьких, голландських, грецьких, шотландських, англійських, швейцарських, шведських і фінських колег. Випередила наших хлопців і здобула «золото» лишекоманда датчан.

Усі члени української делегації — студенти III—V курсів відділення міжнародного права факультету міжнародних відносин МІЛП. До речі, путівку в Гаагу їм також довелося виборювати: команда київського вузу стала чемпіоном національного раунду — своєрідного всеукраїнського відбіркового туру «Міжнародного суду».

Практика засвідчує: переможці змагань імені Телдерса не мають жодних проблем із працевлаштуванням — їх охоче беруть у штат престижні міжнародні юридичні фірми. Воно й не дивно. Погодьтеся, навряд чи когось залишить байдужим, скажімо, така фраза: «У нас працює кращий адвокат Європи». А саме так зможуть казати про Наталю Клименко (капітана української команди) її майбутні колеги. Адже, крім того, що столичні студенти стали віце-чемпіонами «Міжнародного суду», особисто Наталку нагородили ще й таким ось високим титулом.