А батьки сідають за парти влітку

Автор : Сергій Пятериков
05 серпня 00:00

Ознайомитися з психологічними особливостями виховання прийомних дітей, поділитися власним досві...

 

Ознайомитися з психологічними особливостями виховання прийомних дітей, поділитися власним досвідом прийомного виховання, вивчити зарубіжний досвід мали змогу учасники міжнародної літньої школи для прийомних сімей та соціальних працівників, які ведуть такі сім’ї. Організували роботу школи Християнський Дитячий фонд у рамках проекту «Реформування системи пілкування над дітьми в Україні шляхом розвитку інституту прийомних сімей», підтриманого Міністерством у справах молоді та спорту, Державною соціальною службою у справах сім’ї, дітей та молоді та програмою МАТРА Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди.

У мальовничому куточку Волині в санаторії «Пролісок» зібралися 26 прийомних сімей, в яких виховується 80 дітей, і 18 соціальних працівників — з Київської, Кіровоградської, Львівської, Рівненської, Хмельницької, Черкаської областей, Києва, Криму, а також представники Росії, Польщі, Нідерландів.

Програма школи складалася з семінарів-тренінгів, дискусійних клубів, культурних заходів. Поки прийомні батьки вивчали способи гармонізації сім’ї, методи позитивної комунікації, вдосконалювались у тому, як уникати конфліктних ситуацій й розв’язувати їх, діти залюбки малювали, ліпили, різали по дереву… А усі разом вони брали участь у різноманітних заходах на кшталт «Вечір знайомств», «Сімейний ярмарок», «Вечір живої музики», «Нічні ігри», «Свято води», «Родинна трапеза». Уже цей далеко не повний перелік свідчить, що сумувати учасникам школи не було коли.

Робота літньої школи отримала схвальну оцінку як від її безпосередніх учасників, так і представників Міністерства у справах молоді та спорту, обласних управлінь у справах сім’ї та молоді , Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді, Інституту проблем сім’ї та молоді.